Blogg

www.klikk.no/detnye – Vippeserum

Copyright Silje Austnes
Jeg ble kontaktet av Det Nye (www.klikk.no) angående bivirkninger ved bruk av vippeserum, i tillegg til mine egne erfaringer.
Denne artikkelen viser hvor viktig det er å bare bruke anbefalt mengde av produkter, samt å skylle godt med store mengder vann om man får noe av produktet i øynene. Dette gjelder uansett om det er vippeserum, kremer, hårpeleie, noen typer makeup osv. Les og lær:)
 
Artikkelen kan leses på www.klikk.no/detnye
 

VIPPESERUM

 LOTTE (19) PRØVDE DET POPULÆRE SKJØNNHETSPRODUKTET
 
Vippeserum

 

VIPPESERUM: Lotte Larsen fikk en kraftig reaksjon etter å ha prøvd vippeserum, men øyelegen er likevel ikke skeptisk. – Hadde jeg fått tilbud om å prøve det, hadde jeg takket ja på flekken, sier han til detnye.no © FOTO: Lotte Larsen

Her er forhåndsreglene du må ta hvis du skal bruke et vippeserum.

Blogger Lotte Larsen (19) skulle prøve et vippeserum for å få lengre, tettere og fyldigere øyevipper. Det endte ikke helt som planlagt.

– Jeg var så nøye med å følge pakkeanvisningen, og vet ikke hva som gikk galt. Det var en skummel opplevelse, forteller Lotte.

Hun brukte merket StimuLash – et populært vippeserum som blir rost av de fleste som har prøvd det i Norge.

– Produktet lovet bare gode ting på pakken. I tillegg leste jeg meg opp på nettet, og fant flere bloggere som skrøt av nettopp dette vippeserumet. Jeg fant ingen negative kommentarer.

– Veldig ubehagelig

Første gangen Lotte prøvde serumet, påførte hun en svært liten dose på vippene. Da hun ikke så resultater, bestemte hun seg for å øke mengden serum ved neste forsøk.

– Denne gangen fikk jeg litt av produktet inn på øyet. Jeg tok det meste vekk med q-tips, og kjente ingenting der og da. Men da jeg våknet dagen etter, var øynene mine helt røde.

Et døgn senere hadde rødheten utviklet seg, og Lotte hadde plutselig store, røde flekker på begge øynene.

– Jeg ble veldig redd, og dro til legen. Hun fant ingen skader på øyet, men kunne se at det var et par blodkar som var sprengt. Mer enn det kunne hun ikke si. Jeg fikk en øyesalve, men gikk rundt med røde øyne i to-tre uker før det ble helt bra igjen. Jeg vet fortsatt ikke hva som skjedde. Det var ikke direkte smertefullt, men veldig ubehagelig.

Vippeserum

IKKE HELT SOM FORVENTET: Istedet for lange, lekre vipper, fikk Lotte Larsen en voldsom reaksjon på vippeserumet hun testet. © FOTO: Lotte Larsen

 
 
qoute start
 

Mange bestiller vippeserum over nettet. Flere av disse produktene er av dårlig kvalitet, eller kopiert, og du risikerer å ikke få ekte vare hjem.

quote end

– Ikke la deg skremme

 

Helt siden vippeserumet traff det norske marked, har det blomstret opp utallige historier, forumdiskusjoner og blogginnlegg omkring produktet.

Mens noen sitter igjen med en dårlig opplevelse, slik som Lotte, refererer andre til vippeserumet som «et mirakelmiddel», «skjønnhetsproduktet med wow-effekt» og «den perfekte veien til dådyrblikket».

Googler du ordet «vippeserum», vil du få opp alt fra hemningsløs skryt, til folk som advarer mot å bruke det fordi det kan føre til misfarging av iris, vippetap og allergiske reaksjoner som kløe og utslett rundt og på øyet.

Ifølge Silje Austnes, kosmetisk sykepleier og skjønnhetsblogger, skal du i utgangspunktet ta det helt med ro, og ikke la deg skremme av skrekkeksemplene.

– Vippeserumene som finnes på det norske markedet er av svært god kvalitet. Generelt sett er vi ekstremt strenge på hva vi selger over disk i Norge. Alt her er dermatologisk testet, sier Austnes.

 
Vippeserum

KOSMETISK SYKEPLEIER: Silje Austnes er kosmetisk sykepleier og jobber på Teres Colosseum (tidligere Colossum-klinikken) i Oslo. © FOTO: siljeaustnes.com

Trolig en allergisk reaksjon

Austnes mener likevel det er vanskelig å si akkurat hvilke merker som fungerer, og hva du bør styre unna av ingredienser.

– Det er selvsagt veldig individuelt fra person til person, sier Austnes.

Hun tror Lotte trolig opplevde en allergisk reaksjon, og at dette ikke er en vanlig bivirkning av vippeserumet.

– Slik er det jo med all kosmetikk på en generell basis – noen tåler det ene, og andre tåler det ikke i det hele tatt. Jeg har bare hatt positive opplevelser med produktet vippeserum, og sett fine resultater på mine egne vipper, sier Austnes.

Kjøp produkter av god kvalitet

Likevel er det viktig at du er påpasselig med hva du putter på og rundt øynene dine.

Austnes påpeker at dersom du oppdager at øyet blir irritert eller rødt, er det viktig at du slutter å bruke vippeserumet på dagen.

– Det spiller ingen rolle om du har brukt produktet i to uker eller to år. Ser du tegn på irritasjon, kan det være en allergisk reaksjon. Se hele tiden etter unormale symptomer, og les deg opp på mulige bivirkninger. Det står som regel på pakken, sier Austnes.

Hun anbefaler deg å kun bruke merker som selges over disk i Norge.

– Mange bestiller vippeserum over nettet. Flere av disse produktene er av dårlig kvalitet, eller kopiert, og du risikerer å ikke få ekte vare hjem, sier Austnes.

Det finnes også flere leverandører som importerer kosmetiske produkter fra Kina, eller oppbevarer produktene feil – enten under feil forhold eller temperatur. De skal du holde deg unna, mener Austnes.

– Gjør grundig research, og finn ut hvilke merker som selges her i landet. Spør gjerne etter veiledning i butikken, og vær kritisk til det du bruker på øynene dine, sier hun.

 
Vippeserum

ØYELEGE: Øyelege Knut Resellmo er ikke skeptisk til vippeserum. © FOTO: Privat
qoute start
 

Hadde jeg fått tilbud om å prøve det, hadde jeg takket ja på flekken.

quote end

Har ingen motforestillinger

Øyelege Knut Resellmo har flere pasienter som bruker vippeserum, og har selv ingen motforestillinger mot produktet.

– Hadde jeg fått tilbud om å prøve det, hadde jeg takket ja på flekken, sier Resellmo.

Som øyelege er han stadig borti serumet.

– Jeg har kanskje tre-fire pasienter årlig som hevder at de har mistet vippene eller opplevd en allergisk reaksjon som et resultat av å bruke vippeserum. Men så har jeg også pasienter som skryter produktet opp i skyene, og mener det har gitt dem fyldigere, lengre og tettere vipper. Så det er klart det er veldig individuelt, og en selvfølgelig en subjektiv sak som hverken kan bevises eller motbevises, sier Resellmo.

Han mener det er vanskelig å si, rent medisinsk, om produktet fungerer.

– Det er viktig at du er forsiktig med alt som ikke er tåreveske eller øyedråper, og som du putter i nærheten av øyet. Alt annet har nemlig en pH-verdi og en surhetsgrad som kan ødelegge likevekten i hornhinnen. Det går jo som regel bra, men husk at du faktisk putter noe på øyet ditt som gjør vippene lengre og tykkere. Det vil jo ha en viss effekt, også generelt på øyet.

Resellmo påpeker at dersom du opplever at du blir rød eller merker at du får en allergisk reaksjon, bør du vurdere å oppsøke lege.

– En slik rødhet kan resultere i sår på hornhinna. I USA opplever de stadig flere øyeproblemer – gjerne forbundet med linser, men også på grunn av øyekosmetikken, sier han.

 

Hva er vippeserum?

  • Vippeserum inneholder fuktighet og antioksidanter som gir næring til vippene for å holde de blanke og myke, slik at de ikke knekker like lett.
  • Serumet inneholder også peptider som stimulerer hårproduksjonen fra roten av øyevippene.
  • Dette fører blant annet til at vippenes naturlige vekstfase forlenges, det vil si at vippene sitter lenger på før de faller av.
  • I USA ble et lignende serum i utgangspunktet brukt av folk med grå stær, før man oppdaget at en av bivirkningene var at vippene ble lengre og fyldigere, og det var slik man fant ut at man skulle lage et eget produkt rettet mot det kosmetiske markedet.

Kilde: Silje Austnes, kosmetisk sykepleier, og klikk.no

qoute start
 

Det er en del betenkeligheter dersom produktene vi selger her i Norge også inneholder disse stoffene.

quote end

Hold deg unna disse stoffene

Hans Jørgen Talberg ved Mattilsynet forteller at det er særlig ett stoff du bør styre unna når du velger deg ut et vippeserum.

– Vi ser at Sverige har tatt seks forskjellige vippeserum-produkter av markedet, fordi de inneholder stoffer av typen prostaglandiner. Vi har ennå ikke gjort det samme her i Norge, og det har de heller ikke gjort i andre land. Det er en del betenkeligheter dersom produktene vi selger her i Norge også inneholder disse stoffene, sier Talberg.

Han forklarer at prostaglandiner er et stoff som finnes i øyemedisiner mot stær, og at amerikanske myndigheter advarer mot å bruke disse stoffene i kosmetikken.

– Dersom et vippeserum-produkt inneholder prostaglandiner, kan de ikke lenger betegnes som kosmetikk i USA, og må dermed omtales som et legemiddel. Produktet blir da reseptbelagt, og kan ikke lenger selges over disk.

Advarer

Nå vurderer Mattilsynet om de samme produktene som er tatt av det svenske markedet, også skal bli tatt vekk fra det norske.

– Det er snakk om at disse produktene har byttet ut prostaglandiner med andre aktive stoffer som ikke er farlige. Det vet vi enda ikke, og er selvfølgelig noe vi skal se nærmere på. Dersom det viser seg at de norske vippeserum-produktene også inneholder prostaglandiner, må vi vurdere tiltak slik de fjernes fra markedet. Dersom de er erstattet med andre aktive stoffer som faktisk virker, kan disse fortsatt selges inntil videre, sier Talberg.

Han advarer nå folk mot å kjøpe vippeserum som inneholder stoffet av typen prostaglandiner.

– Dette er fordi det kan ha bivirkninger vi ikke vet helt hva er, men som kan skade øynene. Det har kommet inn skademeldinger til det svenske kosmetikk-bivirkningsregisteret, men enn så lenge ikke til det tilsvarende norsk registeret. Vi vet ikke helt ennå om produkter på det norske markedet inneholder prostaglandiner, sier Talberg.

Ifølge legemiddelverket i Sverige er det blant annet merkene NeuLash og RapidLash som er tatt av det svenske markedet.

Vippeserum

POPULÆRE SERUM: Brukes de riktig (pass for guds skyld på å ikke få noe inn på øynene), så kan de gjøre susen for vippene. Fra venstre: Obagi Elastilash Eyelash Solution, kr 795. Mavala Double Lash eye-lite, kr 94. Neu Lash Active eyelash technology, kr 1395. M2 Beauté Eyelash activating serum, kr 1100. Fusion Beauty StimuLash fushion lash enhancer, kr 975. © FOTO: Produsentene

 
 
vippeserum

GOD ERFARING MED VIPPESERUM: Kosmetisk sykepleier Silje Austnes er fornøyd med vippeserumet hun har testet. Her er før- og etterbildene fra bloggen hennes. © FOTO: Silje Austnes

– Unngå å få det i øynene

Austnes forteller at hun har flere klienter som bruker produktet vippeserum, men har aldri hørt om noen som har fått hverken iris misfarget eller mistet vippene.

– Jeg har prøvd Obagi ElastiLash, og er veldig fornøyd med det. Men du må være ganske tålmodig med resultatet. Ta gjerne bilder av deg selv underveis i prosessen. Vi blir fort blinde på oss selv, sier Austnes.

Hun forteller det er mange som forventer perfekte vipper over natten.

– Du vil ikke få et umiddelbart resultat, og heller ikke få vipper helt opp til øyenbrynet. Noen kan bruke et serum i så mye som fire måneder uten å merke noe som helst. Det er heller ikke meningen at du skal ta store doser vippeserum på vippene. Her er det snakk om en liten, tynn sveip med kosten helt nede ved vipperoten, sier Austnes.

Hun anbefaler deg å påføre serumet rett før leggetid – når vippene dine er friske og rene.

– På den måten unngår du og måtte legge makeup over serumet dersom du gjør det på dagtid. Pass på så du påfører serumet veldig lokalt. Det er som med serumet som med all annen kosmetikk – unngå å få det i øynene. Du ville vel ikke gått rundt med eyeliner på øyet, heller, sier Austnes.

– Beste på det europeiske markedet

Gimle Parfymeri i Oslo er blant parfymeriene som selger vippeserumet StimuLash.

Ifølge Lars Amadeus, makeup-artist ved Gimle Parfymeri, har de kun fått gode tilbakemeldinger på serumet.

– StimuLash er virkelig et av de beste produktene på det europeiske markedet, og var faktisk utsolgt i hele Europa en liten stund tilbake. Det er jo sånn at alle kan få en reaksjon på alt, enten det er en øyekrem eller en eyeliner. Selv ser vi at dette vippeserumet så og si flyr ut av døren hos oss. Det er veldig populært, sier Amadeus.

Det er selskapet Solis As som distribuerer merket StimuLash i Norge. Ifølge kategoriansvarlig der, Kristin Myklebust, er StimuLash kåret til firmaets mest solgte produkt i 2012.

– Vi vet at dette er et produkt som gir fantastiske resultater, og som er veldig effektivt. Her er det nok snakk om en enkelt ingrediens som har forårsaket en allergisk reaksjon hos Lotte. Det er viktig å huske at dette er et svært aktivt serum, og at det kun skal påføres ett tynt strøk langs vipperøttene om kvelden, sier Myklebust.

Hun påpeker at det er svært viktig at du lar serumet tørke etter at det er påført – før du legger deg ned på hodeputen.

– Fjern øyesminken. Påfør deretter serumet på rent og tørt øyeparti. La produktet tørke, og ikke la det komme andre steder, sier Myklebust.

Kilde: http://www.klikk.no/mote/detnye/skjonnhet/article815920.ece

Du vil kanskje også like