Blogg

Side2.no: Dummere av botox?

Copyright Silje Austnes

Men ekspert har aldri hørt om noen som blir dummere av Botox.

(SIDE2): At Botox kan hemme brukernes evne til å identifisere seg med andre mennesker har studier tidligere antydet. Nå har en ny studie funnet en link mellom registrering av følelser og Botox.

I studien, som først ble publisert i MedScape og gjengitt i Scientific American, heter det at fordi Botox lammer de musklene i ansiktet som vi bruker til å kommunisere følelser med, så stopper det oss også fra å oppleve og å gjenkjenne dem i like stor grad.

Kanskje derfor er det mange kvinnelige skuespillere har gått ut mot Botox, og sagt at de angrer eller aldri kommer til å ta nervegiften, fordi det ødelegger mimikken i ansiktet deres, og noen har fryktet for at det skulle gjøre dem til dårlige skuespiller.

– Ansiktet ditt forteller så mye. Jeg vil at mine barn skal kunne forstå når jeg er sur, når jeg er glad, trist eller skikkelig sinna, sa Julia Robert.

Caneron Diaz har sluttet helt med Botox , og forteller at hun heller vil se ansiktet sitt elde naturlig. Hun er ikke helt som andre Hollywood-stjerner, for hun elsker nemlig rynkene sine.

– Jeg prøvde Botox, men nå har jeg sluttet med det, og endelig kan jeg bevege ansiktet mitt igjen, sa Nicole Kidman i 2011.

På den andre siden har vi Kristin Chenowet som åpent tar Botox mot migrene og hodepine, og Kelly Ripa som ved flere anledninger hat uttalt at «Botox har forandret livet hennes».

– Når ungene mine begynner å spørre hvorfor jeg er sur – fordi de ser sinnaryken min, da stikker jeg ut en liten tur, sier Ripa til Huffington Post.

Dum og deilig med Botox?

Studien om depresejon dreide seg spesifikt om Botox som settes i sinnaryken, og det ble skrevet saker verden over hvordan Botox nå kanskje kan benyttes mot depresjon. I studien hadde 47 prosent av de som ble behandlet med Botox opplevd en forbedring av symptomene, mot ni prosent av kontrollgruppen.

Professor emeritus Arne Vikan ved NTNU advarer i en kronikk mot bruken av Botox.

Studiens forfatter skriver i artikkelen at Botox i sinnarynken forstyrrer signalene som går fra ansiktsmusklaturen til hjernen, noe som kan knyttes til utvikling og vedlikehold av negative følelser. Altså når du ikke kan rynke panna, kjenner du heller ikke at du er sur i stor grad.

Men kan det også hindre en i å regisetrere følelser hod seg selv, og å ikke klare å gjenkjenne følelser hos andre i det hele tatt?

– Det kan hende at en blir deiligere med Botox. Men det kan være en viss fare for å bli både dum og deilig ettersom Botox svekker evnen til å oppdage følelser, og dermed nedsetter evnen til kommunikasjon og samhandling, mener Arne Vikan, som er spesialist i klinisk psykologi.

Vikan viser til Charles Darwin, som hevdet at det bevegelige ansiktet er utviklet videre fra følelsesuttrykk hos dyr til et instrument for utveksling og samhandling hos mennesker. Han mener at Botox begrenser bruken av dette globale følelsesspråket.

Han viser til forskning som underbygger at ansiktet er innstilt på å fange opp og videreføre stemninger og følelser hos andre mennesker.

En studie fra 2011 antydet også at kvinner som har tatt Botox, hadde noe vanskeligere for å oppfatte andres følelser.

– Man «fryser» jo ikke mimikken

Silje Austnes, som er klinisk spesialist i kosmetiske behandlinger og kosmetisk dermatologisk sykepleier, forteller til Side2 at på tross av at Botox gjerne forbindes med et mimikkløst ansikt så er dette det motsatte av hva som kjennetegner en god behandling. Og at problemet derfor ikke oppstår på samme måte som beskrevet.

–  Det som er tanken bra en botoxbehandling er jo ikke å «fryse» ansiktet og gjøre en følelsesløs i bevegelsesmønsteret. En god botoxbehandling reduserer jo bare bevegelsesmønsteret, ikke fjerner det helt. Man tar jo heller ikke bort bevegelsen i muskler som i seg selv ikke trenger behandling.

– Målet med en Botox-behandling er ikke å fryse all mimikk i ansiktet, det er derimot tegnet på en dårlig behandling, sier Silje Austnes, klinisk spesialist i kosmetiske behandlinger.

I sinnarynken, for eksempel, så behandles de som har en overaktiv sinnerynke som gjør at man ser kronisk sinna eller streng ut.

– Ved å redusere bevegelsen i denne så vil ansiktet se mildere ut, men man ser fortsatt ut som seg selv. Et «frossent ansikt» er ikke målet med kosmetiske botoxbehandlinger, men en reduksjon av bevegelser for å mildne opp de av ansiktets muskler som er overaktive.

Botox blir mye brukt over hele verden, blant annet til å løse opp smertefulle krampetilstander hos mennesker med hjerneskade og lammelser. Men preparatet er best kjent som et kosmetisk tiltak for å fjerne rynker, ifølge NHI.

Botox blokkerer et signalstoff nervene i kroppen benytter til å sende meldinger til musklene. Resultatene er ofte synlige etter 3-8 dager, men det kan gå 2-3 uker før du kan se full effekt av behandlingen. Virkningen av botox er midlertidig og går ut etter rundt tre måneder. Forfatterne av studien som fant en link mellom Botox og registrering av følelser, i forbindelse med behandling av depresjon, tror det vil være nødvendig med gjentatte behandlinger for å beholde effekten.

– Aldri hørt

– Selv har jeg ikke noen tro på at man «blir dum» av Botox, og jeg aldri fått høre noe i den dur av noen av mine pasienter. Jeg skjønner hvor han vil, med tanke på å oppfatte ansiktsuttrykk, men en god Botox-behandling lammer jo absolutt ikke de viktigste ansiktsuttrykkene, mener Austnes.

Tall fra Apotekforeningen og Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en dobling i salg av Botox fra 2006 til 2010, fra 3000 til flere enn 6200 Botox-behandlinger i 2010. Sent i 2013 kunne Erik Grefte Berg ved Teres Medical Group at de så en klar trend når det kommer til Botox, og at salget øker med omtrent ti prosent i året.

Du vil kanskje også like