Blogg

Stresser du deg gammel?

Copyright Silje Austnes

«Det er fredag, endelig helg!».. Mange er så sliten ved ukens slutt, at det eneste de vil er å legge seg på sofaen og bare slappe av. Kanskje også med et snev av dårlig samvittighet for alt som burde gjøres hjemme, eller de ikke rakk på jobben? Kjenner du at du blir lett irritert, eller kanskje trist? Mange føler også at de ikke takler kaoset i hverdagen og sliter med å rekke over alt. Kanskje sliter du også med søvnen og er sliten hele tiden. Er du en av de? Da er du ikke alene.

I en studie om stress fra 2006, fra den Amerikanske Psychological Association, svarte 46 prosent av deltagerne i studien at de følte seg sliten av for mye stress i dagliglivet. Mange var også utbrente eller på vei til å bli det. Et godt eksempel på utbrenthet er når en person som har vært svært engasjert i jobben sin, plutselig mister all interesse og motivasjon, noen blir også deprimerte. Å det skumle er at flere og flere unge mennesker blir utbrente idag.

Hvorfor er Stress skadelig for deg?

Stress gjør immunsystemet ditt svakere. Metabolismen din kan øke pga stress, men funksjonen av de hvite blodcellene dine blir svakere, så du tar opp næringstoffer mye dårligere. Du blir også mye lettere syk. Så hvordan kan små grep være med på å gjøre hverdagen lettere for noen?

5 tips for en lettere hverdag, med mindre stress.

1. Søvn.

Søvn er essensielt for å holde deg ung, frisk og opplagt. 6-8 timer er et «must». Jeg har tidligere skrevet et innlegg om viktigheten av nettopp søvn.

2. Pust!

«Deep breathing» (trekk pusten dypt) er en av de enkleste teknikkene som kan redusere stressnivået i hverdagen. Dette kan du gjøre overalt!

1. Sitt eller stå i en god stilling.
2. Pust inn nesen.
3. Innhaler rolig, fyll lungene helt til opp.
4. Hold pusten et par sekunder.
5. Pust ut sakte, helt til brystet er avslappet. Gjenta 5 ganger.

3. Trening

Vi har alle hørt at trening gir overskudd. Personlig syns jeg at trening er ganske travelt:) Men å gå en tur på minst 20 minutter hver dag klarer alle. Gå trappene der du kan. Ta med kjæreste, barn eller en venninne å gå en lengre søndagstur, kanskje klarer du også å jogge noen minutter? Om du liker treningssenter, slå deg sammen med en venn eller meld deg på gruppetimer. Tingen er å velge en type fysisk aktivitet som du liker, å vær konsekvent. Det tar ca 21 dager før en ny «vane» blir lagret i oss. Trening er veldig viktig for å redusere stress, holde oss friske og unge. Vi for også en «endorfin-boost» når vi trener, dvs at vi blir glade:)

4. Stressfritt miljø

Masse lyd og rot øker stressnivået i kroppen. Så en god måte å redusere stress er ro og ordne på jobb og hjemme. Så på jobben bør man ta en real opprydning i både papirer og dokumenter jevnlig. Hjemme er det lurt å rydde før du skal slappe av, slik at du ikke ligger å tenker på alt du skulle ha gjort.. Disiplin og organisering i moderate mengder kan gjøre en stor forskjell.

5. Belønn deg selv

På slutten av en stressfull dag, så er det ingenting bedre enn en liten belønning. En deilig dusj, etterfullt av ansiktsmaske og en hårkur. Eller kanskje en massasje på SPA? Legg fra deg alle bekymringer å bare slapp helt av, fokuser på deg selv. En ny kjole eller en «blowdry» hos en frisør kan også gjøre mye med selvfølelsen. Å gi seg selv belønning jevnlig er en fantastisk måte å redusere stress.

«Remember stressed spelled backwards is desserts

Ønsker alle en god og avslappende helg:)

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like