Blogg

Badets 10 verste bakteriebomber

Copyright Silje Austnes
BAKTERIEBOMBER PÅ BADET: Denne badeliljen bør du være forsiktig med.

BAKTERIEBOMBER PÅ BADET: Denne badeliljen bør du være forsiktig med. Foto: Colourbox

Badets 10 verste bakteriebomber

Enkelte produkter er verre enn andre. Les hvorfor her:

(SIDE2): Hvis du ikke liker tanken på store mengder bakterier, så har vi dårlige nyheter til deg; ingenting av det som inngår i skjønnhetsrutinene dine er bakteriefrie.

Åpenbart kan man ikke unngå alt av bakterier, og det skal man heller ikke, men når det blir for mye bakterier på eller i produktene dine, så kan det føre til infeksjoner, uren hud, øyekatar eller andre allergiske reaksjoner.

Grunnen til at disse bakteriene oppstår kan ha med holdbarhet, oppbevaring og bruk.

Det verste du kan gjøre

 Silje Austnes, klinisk spesialist i kosmetiske behandlinger, mener du først og fremst aldri bør dele produktene dine med andre, og at du bør forøke å unngå å være i direkte kontakt med produktene.

– SKITNE FINGRE: Kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Beth`s MediSpa mener du bør unngå ta direkte på produktet med fingrene dine.

Hilde K. Kavli/SiljeAustnes.com

– Det verste du kan gjøre er å ta på produktene dine med skitne fingre. Så vask deg alltid på hendene først, og om du kan, bruk helst et annet verktøy enn fingrene, sier Austnes til Side2, og legger til at produktet også kun bør brukes på nyvasket hud.

Hun forteller at man også bør unngå å oppbevare produktene i et for varmt rom. Varme og fuktighet, som man ofte finner på badet, gir nemlig gode vekstforhold for bakterier som ikke bør være der.

For det andre er det mange av produktene som kan miste sin effektivitet, eller få formulaen sin brutt ned, dersom de blir utsatt for varme over lenger tid.

Derfor kan du med fordel flytte produktene med høyt vanninnhold over til kjøleskapet. Se liste over hvilke produkter du bør flytte over her.

Så ofte bør du vaske sminkekostene

Austnes anbefaler også at man er nøye med å vaske sminkekostene.

– Prøv å vask sminkekostene dine jevnlig, gjerne en til to ganger per uke, alt ettersom hvilke applikatorer det gjelder. Foundationsvamper eller koster bør for eksempel vaskes oftere enn en øyenbrynskost, sier hun.

Vi er kjappe med å kaste brune bananer og sur melk, men sminke og kremer får ofte en mye lenger levetid enn de burde.

– Det fins alle slags mikroorganismer i sminke, som sopp, muggsopp og bakterier, sier Marie Lodén, forskningsansvarlig på Aco hud til den svenske avisen Expressen.

For å finne ut hvor lang holdbarhet produktet har forteller Austnes at det ofte finnes en holdbarhetsdato på produktene.

– Se på baksiden av produktpakningen, der er det et bilde av en liten krukke med et tall inni. Dette tallet viser hvor mange måneder produktet kan brukes etter åpning. Noen ganger står det også en tydelig utløpsdato, sier hun.

– Om produktet lukter harskt, eller skifter farge, bør det alltid kastes.

Retninglinjer for holdbarhet

Eyeliner: 6 måneder – 1 år
Flytende eyeliner varer i seks til åtte måneder, mens en kajal kan holde i et år. Eyeliner i blyantform varer så lenge fordi du stadig kvesser den, og dermed fjerner de eksisterende bakterien. For en eyeliner i geleform eller i flytendeform har man ikke dette alternativet.

Mascara: 3-6 måneder
For at mascaraen skal holde i et halvt år bør du oppbevare den i kjøleskapet, og ikke «pumpe» mascarabørsten for mye opp og ned – da slipper man inn luft som ikke bare tørker ut mascaraen men som også slipper inn bakteriene.

Rouge, øyenskygge og annen sminke i pudderform: 1-2 år
Pudder varer lenger enn våre formulaer, men du bør likevel stadig sjekke om teksturen, fargen, lukten eller noe annet endrer seg, da bør du kaste det med en gang.

Flytende foundation: 5 måneder til 1 år
Om du har en foundation i en krukke vil den bare vare i 6 måneder, men om du har en flaske med pumpe på, så kan den vare i rundt ett år – men her bør du passe på at du lagrer den i kjøleskapet.

FLYTENDE PRODUKTER har kortere holdbarhet enn tørre.

Leppestift: 2 år
Det er fettet i leppestiften som gjør at den kan bli harsk, og bli dårlig. Så om du ser at fargen, teksturer eller lukten endrer seg, så bør du kaste den. Pass på at du noen ganger tørker av det øverste laget med et papirtørkle, du kan også spraye litt desinfiserende på tuppen for å holde den hygienisk.

«Naturlige» produkter: 3-6 måneder
Dette er de produktene som gjerne markedsføres som økologiske, uten parabener, og uten konserveringsmidler. Parabener er et konserveringsmiddel, og når dette fjernes, vil produktet ha mindre holdbarhet. Men om du lagrer produktene i kjøleskapet, vil også disse holde seg bedre.

Her er de 10 av de verste bakteriebombene på badet, som du bør være ekstra påpasselig med:

1. Badelilje/Skrubbesvamp

– Fuktigheten i svampen gir en svært god grobunn for bakterier, sier dermatolog Rachael Eckels til Women’s Health Mag. Siden disse svampene også gir huden en god skrubb, så kan det også skape små rifter i huden, noe som gjør det lettere for bakteriene å slippe inn. Resultatet kan bli nupper, infeksjoner og betente hårsekker. På grunn av dette kan det være bedre å bruke en eksfolierende dusjsåpe, så får du skrubbet huden på en mer hygienisk måte.

2. Tannbørste

Selve børsten er ment for å samle bakterier fra munnen din, men her setter det seg også bakterier fra luften. Så om du oppbevarer denne i nærheten av toalettet, blir den ekstra ekkel. Om du noen ganger blør etter å ha børstet for hardt, vil det være blod på den også. Bytt derfor ut tannbørsten ofte, og pass på at den tørker helt mellom hver gang du bruker den.

3. Leppestift

Hvis du tar på deg leppestift etter du har spist, så kan bakterier fra maten sette seg i selve leppestiften, noe som vil bidra til økt bakterievekst, ifølge doktor David Dragoo. For å unngå dette bør du skrape av det øverste laget med et papirtørkle i ny og ne. Du kan også spraye tuppen med litt alkohol eller antibac.

4. Hårbørster og kammer

BØRSTE: Ikke la det samle seg opp for mye hår her.

Colourbox

Om det er lenge siden du har renset børsten din før hår, og gitt den en god vask, så er det på tide å gjøre det nå. Skittent hår og olje fra hårbunnen din, paret med hårproduktene dine er ingen god kombinasjon.

5. Negleklipper og neglefiler

Man sier ofte at det er mer skittent under neglene, enn på dolokket, så dette sier litt om hvor mye skitt som kan samle seg her. I salonger vaskes filer og sakser mellom hver gang de bruker, og det burde du også gjøre-

6. Sminkekoster

Også her fester det seg bakterier fra både hud og omgivelser, så pass på at du vasker disse ofte. Spesielt de kostene du bruker på flytende produkter.

7. Barberhøvler

Disse er i kontakt med hår, oljer, hud og noen ganger også blod. Derfor bør du aldri dele barberhøvelen sin med andre, og pass også på at du renser den etter brukt.

8. Flytende sminke som ikke er i pumpeflasker

Flytende sminke som oppbevares i flakser eller krukker hvor produktet blir utsatt for luft hver gang man åpner produktet, gir bedre grobunn for bakterier enn når produktet kommer i et hylster med pumpefunksjon.

9. Rettetang/krølltang

Stylingverktøyene er stadig i kontakt med olje og skitt fra håret, så husk å rens dem i ny og ne.

10. Såpebar

I tillegg til at det fester seg mye bakterier på denne når du vasker deg, så er også det faktum at såpe sjeldent tørker mellom hver gang du bruker den, og det fuktige gir gode vekstforhold. Så det anbefales å bytte ut denne med flytende såpe.

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like