Blogg

Side2: Sminke over kviser og akne?

Copyright Silje Austnes

AKNE: Elaine Mokk er rammet hardt av akne. I en populær video viser hun hvordan hun sminker for å gjøre urenhetene nesten usynlige. Flere tror at man bør unngå sminke om man har hudproblemer, men slik er det ikke. AKNE: Elaine Mokk er rammet hardt av akne. I en populær video viser hun hvordan hun sminker for å gjøre urenhetene nesten usynlige. Flere tror at man bør unngå sminke om man har hudproblemer, men slik er det ikke. Foto: YouTube/ElaineMokk

Denne myten kan endelig avlives

Flere tror at man ikke skal sminke seg om man sliter med akne. Det er feil  – men pass på dette.

Viktig å finne riktig sminke

– Det er viktig når man sliter med akne at man får god, medisinsk behandling.  Dessverre er det ikke alle som kureres helt, og da er det godt for dem å  kunne støtte seg på sminke, som gjør akneproblemet lettere å leve med, sier  Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Beths MediSpa, til Side2.

Det er altså ikke noe problem å sminke seg for dem som sliter med akne, men  det er viktig å bruke riktig type makeup.

– Aller helst bør man bruke mineralsminke. Grunnen til at mange tror at man  ikke kan sminke seg om man har akne, er fordi de tror det tetter igjen  porene. Men om man bruker sminke av god kvalitet, så får huden puste  samtidig, og noe sminke inneholder også antioksidanter, vitaminer, og ulike  typer mineraler som hjelper til å lege huden i tillegg til å dekke over,  sier hun.

Hun anbefaler de som sliter med urenheter å se etter en foundation eller  pudder som har en gul undertone, dette demper ned det røde.

GODE PRODUKTER: Silje Austnes tipser om merkene Jane Iredale, Colourscience, og I.D. Bare Minerals.GODE PRODUKTER: Silje Austnes tipser om merkene Jane Iredale, Colourscience, og I.D. Bare Minerals. Foto: Produsentene
Sliter du med akne er det noen typer sminke som kan gjøre problemet verre. For  eksempel tykke, kraftige foundationer som inneholder silikon.

– Sminken du bruker bør ikke inneholde mineralolje, alkohol, pafyme eller  silikon. Dette tetter igjen porene, og kan gi mer kviser, sier Austnes.

For å finne ut av om sminken inneholder dette bør du lese på baksiden. Det kan  imidlertid være vanskelig å finne hva som betyr hva, derfor er et godt tips  å se etter sminke som reklamerer med at de ikke inneholder disse  ingrediensene.

Skjønnhetsbloggeren ser at det  er stort fokus på såkalt naturlig makeup, og dette er en stor fordel for de  som sliter med huden sin.

Ikke bruk hvilken som helst hudkrem

I tillegg til å bruke riktig sminke, er det også viktig at alt av hudkremer,  primere, og solkremer heller ikke gjør vondt verre.

– Alt du smører på som underlag må du ikke glemme. Kremer med feil  ingredienser kan gjør like stor skade, sier Austnes.

Sœrlig de som sliter med akne må være kritisk til hva de bruker på huden.  Fuktighetskremen bør inneholde aktive ingredienser, og den bør være  vannholdig slik at den ikke tetter til porene enda mer. Mange av de  vanligste kremene er fettholdelige, og det kan ha en negativ effekt.

Studier viser at hele 85 prosent av alle i aldersgruppen 12-24 år opplever  kviser. Grunnen til at akne oppstår kan være hormoner, talgproduksjon,  gener, bakterien P. acnes, lukkede hudporer, betennelse og kosthold  (omstridt).

Det er så mange faktorer som spiller inn, og det er derfor man må se på det  store bildet, og finne fram til de ulike faktorene som gjelder for de  forskjellige personene, det kan derfor være lurt å oppsøke en hudlege.

Skrevet av Ida B. Klokk for side2.no

Du vil kanskje også like