Blogg

Hud

Side2.no: Pleie av vinterhud

Copyright Silje Austnes

Slik tar du vare på huden i vinter

Det er én feil mange gjør. Sjekk om du gjør det også!

(SIDE2): Mange har merket både på hud og lepper at vinteren er her. (Tekst: Ida B. Klokk)

– Mange får også forverring av eksem i huden. Dette er et veldig vanlig problem for de fleste på denne tiden av året, fordi tørr luft tørker ut huden. Om man i tillegg drikker for lite vann, vil huden bli enda tørrere. Alt som reduserer vannmengden i det øvre hudlaget, som kulde og mindre fuktig klima, øker tendensen til tørr hud. Dette er medvirkende til at man får økende plager om vinteren, sier Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Colosseumklinikken i Oslo.

For å motvirke uttørking av huden i vinterhalvåret er det viktig å bevare fuktigheten i huden. Riktig hudpleie og mer vann kan motvirke tørrhetslinjer, flassing og rynker. Austnes forteller at en feil mange gjør, er at de smører huden med store mengder fuktighetskrem.

– Siden kremen man vanligvis bruker plutselig ikke hjelper, så tar mange på tykke lag med fuktighetskrem for å kompensere for den tørre huden. Dette kan gjøre huden «lat», fordi kroppen trekker tilbake sitt eget vann fra huden, siden den jo blir smurt utenfra. I tillegg får celleproduksjonen tregere, og det gjør at huden føles mer sensitiv. 

IKKE OVERKOMPENSER: Selv om huden din føles tørrere, så betyr ikke det at du kan kompensere for det ved å lesse på med fuktighetskrem.
IKKE OVERKOMPENSER: Selv om huden din føles tørrere, så betyr ikke det at du kan kompensere for det ved å lesse på med fuktighetskrem. Foto: Thinkstock 

Ved å smøre huden med store mengder fuktighetskrem «limer» vi også fast de gamle hudcellene som vi naturlig skal flasse av både dag og natt. Resultatet blir en grå, tørr, sensitiv og konstant flassende hud. Så hva må da gjøres for å holde huden fin vinterstid?

Her er Siljes beste tips:

  1. Det første som må til er en god rens som vasker huden ordentlig ren for talg, sminke og forurensning – uten å irritere huden. Rensen skal også hjelpe til med å løse opp og fjerne gamle hudcelle. Vask derfor huden grundig i et par minutter morgen og kveld.
- LEGG LITT PENGER I EN FUKTIGHETSKREM som er tilpasset din hud, råder Silje Austnes.
LEGG LITT PENGER I EN FUKTIGHETSKREM som er tilpasset din hud, råder Silje Austnes. Foto: May-Synnøve Hansen

2.  Et par ganger i uken bør huden i tillegg skrubbes med en effektiv hjemmepeeling for å ytterligere få fjernet gamle hudceller, slik at huden ser glødende frisk ut istedenfor grå og gusten. Kremer du smører på vil i tillegg trenge mye lettere ned i huden etter en peeling. Huden tvinges til å begynne å reprodusere seg selv, siden den gamle huden på overflaten forsvinner.

3.  For å gjennopprette fuktbalansen i huden er en riktig tilpasset fuktighetskrem for din hudtype viktig. Når det gjelder den problemstillingen «tørr vinterhud» er det viktig å forstå forskjellen på tørr hud versus dehydrert hud. Tørr hud innebærer mangel av fettstoffer i huden og reduksjon i hudens evne å holde på fuktighet.

Dehydrert hud betyr at huden kan se tørr ut og miste elastisitet når man ikke har nok vann i kroppen. Man kan derfor i utgangspunktet ha en fet, kombinert eller normal hudtype som blir dehydrert på vinterstid. Det er altså forskjell på tørr hud og fuktfattig/dehydrert hud. De fleste av oss har likevel normal blandingshud og får bare problemer med tørr hud i forbindelse med høst og vinter.

De som i utgangspunktet har tørr hud, bør velge kremer som tilfører fuktstoffer i tillegg til oljer. Dersom huden er fuktfattig/dehydrert, bør man styre unna for fete kremer og heller gå for produkter som binder fuktigheten i huden.Jeg anbefaler å legge litt penger i en god fuktighetskrem, spesielt på vinterstid. Det finnes veldig mange gode fuktighetskremer, både på hupleiesalonger, apotek og innen de medisinske hupleieseriene. Legg litt penger i å ta vare på huden, du får det du betaler for i de fleste tilfeller.

4.  Bruk en nattkrem som innholder Retinol for maksimal cellefornyelse. Studier gjort på bruken av Retinol viser også økt kollagen produksjon og bedreing av fine linjer og solpåvirket hud.

5.  Drikk nok vann hver dag, ta i tillegg tilskudd eller pass på å få i deg nok sunne fettsyrer gjennom kosten. Dette smører huden innvendig, og er minst like viktig som det du smører på huden hver dag.

6.  Noe som er viktig er å ikke glemme å ta på solkrem hver dag. Så lenge det er lyst ute, så utsettes huden for UV-stråling. Minst solfaktor 30 bør brukes hver dag året rundt, sommer som vinter. En solfaktor er den billigste og enkleste anti-age kremen du kan bruke.

LES HELE ARTIKKELEN PÅ SIDE2.NO

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like