Blogg

NRK Dagsrevyen, botox

Copyright Silje Austnes

I dagens NRK dagsrevyen ble jeg og min pasient Tonje Røsnes intervjuet om økningen av botox-bruk i Norge. Sendingen ble kanskje noe mer negativt vinklet enn anntatt, men jeg er glad for at Dagsrevyen fikk frem et godt poeng i innslaget.

Botox blir mer og mer utbredt i Norge, derfor er det viktig at det er strenge regler rundt dette slik at dere som forbrukere er sikret en vellykket og trygg behandling. Frem til at dette regelverket kommer på plass er det viktig at man tenker seg om før man kanskje velger det billigste alternativet, eller går til en behandler som ikke har papirene i orden. I mange tilfeller betaler man ikke bare for en behandling, men også for behandlerens kunnskap og deres egen trygghet.

Kosmetisk sykepleier Silje Austnes gjør Tonje Røsnæs klar for en injesjring med botox (NRK)

Kosmetisk sykepleier Silje Austnes gjør Tonje Røsnæs klar for en sprøyte med Botox.

 Tre ganger så mange tok botox i fjor som året før. Inngrepene kan gjøres av sykepleiere uten en lege til stede. Det vil Forbrukerrådet ha slutt på. AV:NORA THORP BJØRNSTAD

Noen år levd skal viskes vekk. Hit kommer hun hver 6. måned for injeksjoner av botox – nervegiften som brukes i rynkebehandling.

– Det er absolutt på tide, sier kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, mens hun studerer ansiktsbevegelsene til Tonje Røsnæs.

– Jeg følte meg sliten, herja, og så litt streng ut. Jeg føler at jeg ser mildere ut med botox, sier Røsnæs.

Michael Andreassen får botoxinjeksjon (P4)Michael Andreassen får botoxinjeksjon

Uten leger til stede

Stadig flere får satt botox-sprøyter. Bare det siste året har de største klinikkene utført tre ganger flere inngrep enn året før.

– Forskjellen er at da ser jeg ut slik jeg føler meg på innsiden. Også holder jeg meg ung, sier Røsnæs.

Men langt fra alle inngrepene skjer i regulerte omgivelser. Ofte befinner den ansvarlige legen seg et helt annet sted enn sykepleieren som setter sprøytene.

Det vil Forbrukerrådet nå ha slutt på.

– Det er en stor andel av befolkningen som benytter seg av. Det betyr at det er behov for å få på plass et tydelig regelverk, sier fagsjef Terje Kili i Forbrukerrådet.

Skjønnhetspleiebransjen er i dag utenfor Helsetilsynets myndighetsområde. Det gjør det vanskelig å fange opp de useriøse aktørene.

Fikk kraftig infeksjon

Programleder i P4 Michael Andreassen tok utfordringen han fikk i jobben som stuntreporter og fikk satt både botox og såkalte fillere.

Han endte med en sjelden, men kraftig infeksjon.

– Det hjelper ikke meg når jeg ligger på Rikshospitalet at det skjer sjelden. Jeg ligger jo der for det, sier Andreassen.

Han tenkte aldri på å klage til Pasientskadenemda. For denne typen behandlinger har det bare vært tolv klager på tre år.

Flere tilfeller hvor det ikke går bra

Men bransjen selv mener mørketallene er store.

– Jeg vet at det er flere enn de tolv klagene. Flere enn tolv har kommet hit fra andre klinikker hvor det ikke har gått så bra, sier sykepleier Austnes.

Hun tror folk er flaue for å melde fra når det går galt. En eventuell risiko blir mindre viktig i jakten på evig ungdom.

Les artikkelen på NRKs nettsider her, eller se innslaget her

Du vil kanskje også like