Blogg

Pass på huden i vinterkulden

Copyright Silje Austnes

Mange har merket både på hud og lepper at vinteren er her. Kulde og tørr luft ute, i tillegg til varm og tørr oppvarmet luft inne, kan få selv den feteste hud til å føles to nummer for liten. Mange får også forverring av eksem i huden. Dette er et veldig vanlig problem for de fleste på denne tiden av året, fordi tørr luft tørker ut huden. Om man i tillegg drikker for lite vann, vil huden bli enda tørrere. Alt som reduserer vannmengden i det øvre hudlaget, som kulde og mindre fuktig klima, øker tendensen til tørr hud. Dette er medvirkende til at man får økende plager om vinteren.For å motvirke uttørking av huden i vinterhalvåret er det viktig å bevare fuktigheten i huden. Riktig hudpleie og mer vann kan motvirke tørrhetslinjer, flassing og rynker.

En feil som mange gjør er å smøre huden med store mengder fuktighetskrem. Siden huden føles stram og sensitiv, å den vanlige «helårs» fuktighetskremen man alltid bruker plutselig ikke hjelper, så tar mange på tykke lag fuktighetskrem for å «kompensere» for den tørre huden. Så i tillegg til å bruke feil krem, blir også huden lat av all denne fuktighetskremen som tilføres. Kroppen trekker tilbake eget vann fra huden siden den blir jo smurt utenfra, å celleproduksjonen i huden blir tregere.Huden kan derfor føles sensitiv. Ved å smøre huden med store mengder fuktighetskrem så «limer» vi også konstant fast alle de gamle hudcellene som vi naturlig skal flasse av både dag og natt. Resultatet blir en grå, tørr, sensitiv og konstant flassende hud. Så hva må da gjøres for å holde huden fin vinterstid?

Det første som må til er en god rens som vasker huden ordentlig ren for talg, sminke og forurensning uten å irritere huden. Den skal også hjelpe til å løse opp og fjerne de gamle hudcellene våre, vask derfor huden grundig i et par minutter morgen og kveld.

Min favoritt er Foamacleance fra ZO Medical, til de med sensitiv hud er ZO medical Normacleanse et godt alternativ. Disse gjør ikke bare huden skinnende ren, de fjerner også sminke og maskara uten problemer.

Et par ganger i uken bør huden i tillegg skrubbes med en effektiv hjemmepeeling for ytterligere å fjernet gamle hudceller, slik at huden ser glødende frisk ut, ikke grå og gusten. Kremer du smører på vil i tillegg trenge mye lettere ned i huden. Huden tvinges også til å begynne å reprodusere seg selv, siden den gamle huden på overflaten forsvinner.

Min favoritt er ZO skin health exfoliating polish, den inneholder krystaller som eksfolierer huden effektivt og er fantastisk på sorte hudormer og porer. Huden blir mykere og glattere på overflaten og fastere i dybden.

For å gjennopprette fuktbalansen i huden er riktig tilpasset fuktighetskrem for din hudtype viktig. Når det gjelder den problemstillingen «tørr vinterhud» er det viktig å forstå forskjellen på tørr hud versus dehydrert hud. Tørr hud innebærer mangel av fettstoffer i huden og reduksjon i hudens evne å holde på fuktighet. Dehydrert hud betyr at huden kan se tørr ut og miste elastisitet når man er dehydrert (ikke har nok vann i kroppen). Man kan derfor i utgangspunktet ha en fet, kombinert eller normal hudtype som blir dehydrert på vinterstid. Det er altså forskjell på tørr hud og fuktfattig/dehydrert hud. De fleste av oss har likevel normal blandingshud og får bare problemer med tørr hud i forbindelse med høst og vinter. De som i utgangspunktet har tørr hud, bør velge kremer som tilfører fuktstoffer i tillegg til oljer. Dersom huden er fuktfattig/dehydrert, bør man styre unna for fete kremer og heller gå for produkter som binder fuktigheten i huden.

Jeg anbefaler uansett å legge litt penger i en god fuktighetskrem, spesielt på vinterstid. Det finnes veldig mange gode fuktighetskremer, både på hupleiesalonger, apotek og innen de medisinske hupleieseriene. Legg litt penger i å ta vare på huden, du får det du betaler for i de fleste tilfeller.

Min favoritt om vinteren er fra merket ZO skin health. Dette er en funksjonell fuktighetskrem som gjør mer enn å bare bevare hudens fuktighet. Ommerse Daily Renewal Creme er fullpakket med ren retinol som får igang collagenproduksjonen, kraftige antioksidanter og lindrende ingredienser som leveres gradvis iløpet av dagen. Dette reparerer hudbarrieren og forynger huden. Kremen er godt egnet for daglig bruk, og for deg med litt rød irritert hud.

Noe som er viktig er å ikke glemme å ta på solkrem hver dag. Så lenge det er lyst ute, så utsettes huden for UV-stråling. Minst solfaktor 30 bør brukes hver dag året rundt, sommer som vinter. En solfaktor er den billigste og enkleste anti-age kremen du kan bruke. Les mer om hvordan du best kan beskytte huden mot UV-stråling i denne artikkelen fra Side2.no

Til slutt: Drikk nok vann hver dag, ta i tillegg tilskudd eller pass på å få i deg nok sunne fettsyrer gjennom kosten. Dette smører huden innvendig, og er minst like viktig som det du smører på huden hver dag.

Du vil kanskje også like