Blogg

Hud

Hva er fregner?

Copyright Silje Austnes

Fregner vil aldri forsvinne permanent, men har en tendens til å bli svakere / usynlige om vinteren, særlig i land som Norge, der eksponering til sollys varierer mellom sommer- og vinterhalvåret. De som har arveanlegg for fregner får ofte flere fregner ved eksponering til sollys og solarium. Fregner finnes kun på soleksponert hud, og som tidligere nevnt er ingen født med fregner. De fleste får fregner fra ca 3 års alder, når man utsettes for mye UV-stråling (naturlig lys/sollys), og man arver ofte tendensen til å få fregner fra mor eller far.


For å unngå at fregner blir mørkere bør man bruke høy solfaktor når man utsettes for mye sollys. Fregner er ikke skadelige eller assosiert med kreft, men hudtyper som ofte får fregner er ofte lyse og er derfor mer lysømfintlige mot UV-stråler. Det vil si at en lys hud med fregner er mer utsatt for hudkredt. Å bruke en høy solfaktor vil dermed beskytte huden godt, og man kan dermed unngå for mye skadelige UV-ståler.


Også mørkere hudtyper kan få fregner, og man bør også da beskytte huden godt med høy solfaktor for å unngå bl.a. at frengene blir mørkere og flere.


Fregner kan oppstå på hele kroppen hvor huden har blitt eksponert for UV-stråler.

Jeg syns fregner er veldig vakkert, men noen ønsker å redusere synligheten av fregnene sine. Det finnes ulike måter å lysne eller «fjerne» fregner på, da fregnene hos noen kan bli svært mange eller mørke. Mest populært brukes reseptbelagte kremer som ZO Medical for å redusere fregner, men man må da følges tett opp av lege eller helsepersonell med godkjenning til medisinske behandlinger av hud. Disse kremene vil ikke permanent fjerne fregnene, men kan lysne eller usyliggjøre fregnene. Ved soleksponering vil fregnene komme tilbake som før. Noen behandler også fregner med ulike kjemiske peelinger og laser, men alle typer behandling av fregner skal utøves med stor forsiktighet for å unngå skade på huden. Det er veldig viktig å kun oppsøke helsepersonell med godkjenning til denne type behandling om man skulle ønske å få behandlet fregner.

 

Husk å følge meg på: 

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

 Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like