Blogg

Hud

Side2.no: Burde kvinner også barbere seg i ansiktet?

Copyright Silje Austnes
BARBERING: Er barbering av ansiktet veien til fin hud? Ekspertene er uenige, likevel er det en økende trend.

BARBERING: Er barbering av ansiktet veien til fin hud? Ekspertene er uenige, likevel er det en økende trend. Foto: Colourbox / Joerg Beuge

Høres litt sprøtt ut, men skal ha noe for seg.

(SIDE2): Skjønnhetsikoner som Marilyn Monroe, Kleopatra og Elizabeth Taylor skal ha gjort det, men likevel ville nok de aller fleste frarådet deg å barbere deg i ansiktet, gjerne fulgt av advarselen om at «hårene kommer til å gro ut tykkere».

Likevel er dette en økende trend blant kvinner, ifølge Mail Online, og nye produktlinjer med spesialiserte barberhøvler for kvinners behov er nå på vei inn på markedet

Disse er nettere og gjerne mindre maskuline enn de typiske Gilette-barberhøvlene for menn.

Avisen har snakket med Angela (46) fra Essex som har barbert ansiktet sitt tre ganger i uka de siste åtte årene. Og hun kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet, ettersom hun mener barberingen gir ansiktet hennes en ren og glatt overflate.

Avisen har også snakket med dermatologer, som faktisk anbefaler andre kvinner å gjøre det samme.

Når man barberer ansiktet eksfolierer man huden, noe som er et kjent og brukt grep mot alt fra tørr hud, til uren hud og tidlig aldring. Når man eksfolierer huden fjerner man døde hudceller, og sitter igjen med en renere overflate som også vil trekke til seg bedre kremene du smører inn etterpå.

Kan ha en anti-age effekt

Kvinners ansiktshår er lysere og ofte tynnere enn menns, og mens noen har hår i ansiktet som nesten ikke synes, så har andre naturlig mer dun i ansiktet. Dette er noe som kan forandre seg og variere både iløpet av årene og i forhold til din hormonelle balanse.

Mange skjønnhetstrender starter i Kina, også denne. Disse er ment for ansiktet, og minner om de små høvlene som brukes for øyenbryn.

– Fra et «anti-age»-standpunkt kan det å barbere ansiktet ha en viss effekt. Dette gir en mild form for mikrodermabrasjon, som fremmer kollagenproduksjon og som deretter kan minske synligheten av fine linjer og rynker, sier hudlege Michael Prager til avisen.

Han forkaster også myten om at håret vil gro tilbake tykkere.

– Når man kutter av håret overfor røttene vil ikke det ha noen innvirkning på selve hårsekken. Mange tror at håret vokser ut tykkere fordi det kommer ut i en annen vinkel, eller fordi fordi selve hårstrået ser annerledes ut fordi det har blitt kuttet, men man endrer ikke håret på et cellulært nivå, sier han.

Et enkelt søk på YouTube viser at skjønnhetstrenden er i ferd med å få fotfeste, og det finnes nå en rekke videoer hvor kvinner viser frem resultatene av ansiktsbarbering. I Storbritannia ble små, ansiktsbarberhøvler fra Tinkle utsolgt på TV Shop på null komma niks, og det kinesiske merket har nå startet nettbutikk i landet for å møte etterspørselen.

Doktor Prager tror til og med at barbering kan ha noe å gjøre med at menn ofte aldres senere enn kvinner.

– De fleste menn barberer seg regelmessig i årevis, og det kan være grunnen til at huden deres ser bedre ut enn kvinners i 30- og 40-års alderen.

Nå skal det sies at det er en kjent sak at kvinners hud aldres raskere enn menns, ettersom menn i gjennomsnitt har 25 prosent tykkere hud. Dette er fordi testosteron øker produksjonen av kollagen.

Samtidig er eksfoliering med på å glatte ut hudens overflate, og det burde derfor være en del av ditt hudpleieregime, om det ikke allerede er det.

– NEI: Silje Austnes har ingen tro på den nye trenden, og anbefaler å heller enten vokse eller gå for laserbehandlinger. foto: May-Synnøve Hansen

– Nei!

Side2s skjønnhetsblogger, kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes, er ikke like positiv til den nye trenden.

– Nei, kvinner bør ikke barbere seg i ansiktet sier Austnes til Side2.

– Dette kan føre til at det kan se ut som om man har fått stivere og tykkere hår i ansiktet, ettersom man kutter hårene på det tykkeste punktet.

Hun anbefaler at man heller vokser hårene i ansiktet, eller fjerner dem ved hjelp av treading. Da får man fjernet hårene ved roten.

– For de med brune eller sorte hår kan hårfjerning med laser gi reduksjon av hårvekst, sier hun.

Selv om det å barbere ansiktet i denne saken anbefales for alle, og ikke bare de som sliter med uønsket hårvekst, så er sistnevnte et økende problem.

– Uønsket hårvekst i ansiktet gjelder både unge jenter og de som er eldre. Blant annet fører hormonbehandling hos unge kvinner som ønsker å bli gravide, til mer hårvekst.

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

 Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like