Blogg

Skjønnhetssøvn

Copyright Silje Austnes

Er du blant dem som heller priorieter søvn framfor timer med tv-titting eller overtidsjobbing? Det gjør deg ikke bare mer opplagt på dagtid. Du blir faktisk også vakrere av det! For det hjelper ikke hvor gode kremer du bruker, eller hvor bevisst du er på å spise og trene riktig hvis du ikke sover nok.

En god natts søvn hjelper blant annet kroppen å balansere nivåene av hormoner som styrer sultfølelsen, i kroppen. Dette kan bidra til å regulere appetitten, slik at du holder kroppen slank. Studier viser at noen få netter med dårlig søvn kan nemlig være nok til at kroppens nivå av det appetittregulerende hormonet leptin synker nærmere 20 prosent. I tillegg stiger kroppens nivå av grehlin, et stoff som øker appetitten, med nærmere 30 prosent. Når du sover for lite vil i tillegg glukose lettere lagres som fett på kroppen og føre til vektoppgang.

Søvnmangel gjør huden gusten og livløs og får øynene til å hovne opp, noe du sikkert har sett etter en helg med lite søvn. Men i tillegg så produserer kroppen mer av stresshormonet kortisol når du ikke sover nok. Blir kortisolnivået for høyt brytes kollagenet, altså hudens eget bindevev, ned.

Søvn er effektiv antialdring. For om natten har huden tid til å fornye seg. Etter klokken ti starter huden sitt reparasjonsarbeid. Mellom klokken tre og fem om natten, er celleaktiviteten på sitt høyeste. Klokken ti om formiddagen, er den på sitt laveste. Om dagen jobber den på spreng med å beskytte seg mot hverdagens påkjenninger som frie radikaler, eksos, UV-stråler, sol, og forurensing. Det amerikanske tidsskriftet Medical News viser at søvnmangel kan påskynde aldringen. Dyp søvn frigjør og aktiverer GH (Growth Hormone/veksthormon), som trengs for å fornye hudens spenst og glatthet, og dessuten styrker hår og negler. Om natten fylles kroppen med ny energi og jobber med å reparere både bindevev og kollagenet. Jo bedre søvn, jo bedre jobber kroppen og jo bedre repareres huden. I tillegg er søvn meget verdifullt for følelseslivet og den styrker immunforsvaret. I løpet av natten minker antallet frie radikaler betydelig, og samtidig dannes kalsium, som vi trenger for skjelettet.

Antallet søvntimer et individ trenger, kan variere mellom syv og ti timer, avhengig av aktivitetsnivå, helse og alder, samt årstid. Vi trenger faktisk mindre søvn om sommeren enn om vinteren!

Søvn er det mest verdifulle vi har, så sov deg både vakker og slank:)

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like