Blogg

Hud

Graviditet og hud

Copyright Silje Austnes

Det kommer mange flotte gravide jenter innom meg på Beths Medispa med ulike spørsmål og problemstillinger mtp hud under graviditeten.

Mange opplever under svangerskapet at eksisterende hudproblemer forverres, eller at nye hudproblemer dukker opp underveis i graviditeten. I svangerskapet inntreffer en rekke forandringer som påvirker kvinnens immunforsvar, hormonsystem, forbrenning og blodkar. Disse forandringene kan også påvirke huden. Hudforandringene er som regel uttrykk for en helt normal (fysiologisk) prosess.

gravid

Økt pigmentering

Økt pigmentering i huden sees hos nærmere 90 prosent av alle gravide kvinner, og skyldes hormonforandring. Det vanligste er en lett forsterkning av brunfargen i huden i de områdene som allerede er mørke, som rundt brystvortene, kjønnsorganet og i armhulene. Hos enkelte mørkner også den bleke vertikale midtstripen på magen.

Men til fortvilelse hos mange gravide, så kan man også få ujevn pigmentering i ansiktet og andre deler av kroppen som utsettes for sol. Gravide bør derfor være obs på at huden kan reagere annerledes på UV-stråler under graviditeten. Hormonforandringer gjør at gravide kan utvikle ujevn pigmentering og skjoldete brunfarge ved soling.

Dette er pigmentforstyrrelser som kalles melasma. De forsvinner ikke nødvendigvis etter fødselen. Risikoen for slike pigmentforstyrrelser er den samme ved solarium som ved naturlig sollys.I noen tilfeller forsvinner pigmentflekkene etter graviditeten. Gjør de ikke det, kan man behandle huden med Obagi Nuderm etter endt graviditet og amming.

Det er derfor veldig viktig at gravide bruker høy solfaktor hver dag under graviditeten. Solfaktor 30-50 er et must, å velg en solfaktor med god kvalitet.  Er man mye ute i dagslys bør man smøre seg en gang i timen. Bruk en solhatt ved mye soleksponering, eller sitt under en parasoll. Smør deg heller inn med en god selvbruningskrem om du savner å ha en gylden solbrun hud. Gravide kan også med fordelt bruke et c-vitamin serum for enda bedre solbeskyttelse.

Kviser

Vordende mødre er berømte for sin friske og «glødende» hud. Denne er faktisk forårsaket av høye østrogennivåer, som øker blodgjennomstrømningen med opptil 50 prosent for å støtte sirkulasjonen til fosteret. Dessverre opplever mange under graviditeten å få mer kviser og uren hud på grunn av hormonene.

Det er derfor viktig å bruke gode produkter under graviditeten, gi huden mye luksus og næring for å holde den flott. Salisylsyre er fantastisk til gravide som sliter med fet hud, porer og kviser. Gravide kan ikke bruke medisinske produkter, derfor må de mest intensive kvisebehandlingene må derfor vente til etter endt graviditet og amming.

Sprengte blodkar
Normale forandringer i produksjonen av hormonet østrogen i svangerskapet kan forårsake ulike endringer i de små blodårene i huden. På fagspråket kalles dette vaskulære endringer. Blodårene kan utvide seg, øke i antall og klumpe seg sammen. De fleste av disse vaskulære endringene går tilbake etter fødselen.

Eksempler på blodåreendringer i svangerskapet kan være sprengte blodkar i ansiktet og på bena, røde håndflater, åreknuter, hevelse, ansiktsrødming, elveblestlignende hudreaksjoner, varme- og kuldefornemmelser og blåmarmorert hud når man utsettes for kulde.

Det er spesielt viktig å forebygge sprengte blodkar og åreknuter under graviditeten. Bruk derfor støttestrømper på bena daglig, å sitt med bena hevet når muligheten byr seg. Vordende fedre kan også bistå med fotmassasje for økt siruklasjon i bena:)

Sprengte blodkar kan behandles med laser eller skleroterapi etter endt graviditet og amming.

Sjenerende hårvekst

Under graviditeten får kvinner gjerne tykkere, blankere og flottere hår på grunn av hormonforandringer. Dessverre vil også håret andre steder på kroppen også vokse tettere i denne perioden, og det er vanlig å få mer hår i ansiktet, på brystene, magen og ryggen. Det er irriterende, men trøst deg med at det som regel går tilbake av seg selv etter at kroppen stabiliserer seg etter fødselen. Kontakt lege om hårveksten på kroppen øker betydelig.

Etter endt graviditet og amming kan man ta permanent hårfjerning på mørke hår ved hjelp av laserbehandling av uønsket hårvekst.

Les om Tine Monsens erfaringer og hudpleierutiner under hennes graviditet her:)

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

Instagram: @siljeaustnes


Du vil kanskje også like