Blogg

Hud

Side2.no: Har du begynt å bli tørr i huden?

Copyright Silje Austnes

(SIDE2): Det skjer så fort – på det som virker som bare et øyeblikk har huden gått fra frisk og solgylden til tørr og ru.

Det er værskiftet, fra varmt til kaldt, som medvirker til at man får økende plager om vinteren.

Kulde og mindre fuktig klima reduserer vannmengden i det øvre hudlaget, og det er derfor ansiktskremen du har brukt i sommer kanskje ikke fungerer like godt nå.

Rikere konsistenser og fuktmaske

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen anbefaler at du nå ser deg etter kremer som inneholder både antioksidanter, fuktighetsgivende stoffer og nærende fettstoffer.

– Man må ofte få over til litt rikere konsistenser. Og en fuktighetsmaske to til tre ganger i uken gjør underverker! Spesielt om du sliter med akne, da kommer du i mål med en lettere dagkrem, som bør inneholder mye fukt, men lite fett.

Derfor får du tørr hud når det er kaldt

– Hudens naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning når vi forflytter oss fra kaldt vær ute til varmt inneklima som igjen fører til at hudens naturlige fuktighet reduseres. Dette kalles transepidermalt vanntap, som betyr at hudens fuktighet går tapt til de tørre omgivelsene.

– Resultatet kan være en tørr, stram og irritert hud.

– Ved å ha en hudpleierutine bestående av rens, eksfoliering, som er ekstremt viktig for å fjerne døde hudceller og få de andre produktene man bruker til å trenge dypere ned i huden og virke bedre

– Serum og fuktighetskremer gir beskyttelse, men man kan også bruke en barrierekrem som beskytter barrierefunksjonen.

Når man skal kjøpe fuktighetskremer anbefaler hun at man ser etter de naturlige fuktighetsfaktorene som finnes i huden fra før.

– Dette kan være urea, melkesyre, aminosyrer og sukkerstoffer. Man kan også tilsette hyaluronsyre eller natriumhyaluronat for å gi fukt, da dette også erstoffer som finnes i huden fra før. Hyaluronsyre legger seg på overflaten og gir fukt der, mens natriumhyaluronat kan trekke dypere ned i huden og plumpe opp linjer nedenfrea, sier hun.

Silje Austnes, ved Beths MediSpa forteller at de aller fleste vil ha behov for litt ekstra fukt nå, men at det samtidig er viktig å ikke overdriver, da dettekan gjøre at hudens egen fuktproduksjon går ned.

– Men er huden tørr bør man ha en rikere krem, som gjerne inneholder retinol, glykol og fryktsyrer for å holde hudens celleproduksjon i gang, og å bygge opp hudbarrieren. Huden bør også renses og pleies morgen og kveld, sier hun til Side2.

Eksfolier hver dag

– LEGG LITT PENGER I EN FUKTIGHETSKREM som er tilpasset din hud, råder Silje Austnes.

Hun anbefaler at når man går inn i en ny høstrutine, at man inkluderer en god skrubb, spesielt om man smører med krem dag og kveld.

Ved å smøre huden med store mengder fuktighetskrem «limer» vi fast de gamle hudcellene som vi naturlig skal flasse av både dag og natt. Resultatet kan bli en en grå, tørr, sensitiv og konstant flassende hud.

– Man bør eksfoliere huden hver dag med en skrubb som er tilpasset din hudtype. Dette fjerner gamle hudceller på hudens overflaten, og kan redusere tilstopninger, små linjer og gir i tillegg økt blodsirkulasjon som øker cellefornyelsen.

For glødens skyld anbegaler hun kremer med høye innhold av for eksempel C-vitamin, som reverserer frie radikaler i huden, samt at de gir en fantastisk glød.

Selv om huden kanskje føles bedre ut om sommeren, så har sola mest sannsynlig ført med seg skader som må rettes opp i nå.

– Typiske skader fra sommeren er pigmentflekker i ansiktet, men man kan også få en økt dannelse av kviser og akne. Noen opplever også at huden føles grovere og at små mimikkrynker har kommet tydeligere frem. Siden det er mindre sol og daglys på denne tiden året er den en god tid for å arbeide med kraftigere syrekremer og eksfolianter, ettersom huden blir mer sensitiv for sol når man går på slike hudprogrammer.

Ikke slurv

Trine Sundene Marthinsen ser at mange slurves med grundig renserutine morgen og kveld – som hun mener er nøkkelen for en sunn og frisk hud.

Trine Sundene Marthinsen ved Skintific.

– Når man renser gjør du det også lettere for huden å absorbere produktene du bruker etter rensen. Det vil si at du får mer effekt av for eksempel fuktighetskremen din. Det er viktig å tilpasse rensen til hudtypen din og nå som vi går mot kaldere tider kan det være smart å investere i en rikere rens enn den rensegelen man har brukt i sommer. Vi anbefaler dobbelrens, hvor man starter med en oljebasert vannløselig rens som løser opp makeup, overflødig talg og svette, mens rens nummer to faktisk renser ansiktet, sier Marthinsen ved Skintific- som blant annet fører Dermalogica, til Side2.

For å beholde fuktigheten anbefaler hun at man bruker en barrierekrem som inneholder organisk silikon, som beskytter huden mot kulde og uttørking, uten å fremkalle kviser og tilstopping av porer.

– Bruk også en fuktighetsspray så ofte som mulig, særlig dersom du sitter mye foran PC-skjermer. En fuktighetsspray vil hjelpe til med å forsegle fuktighet i huden

For de som sliter med fet hud, og som er redd for at for mye bruk av krem skal forverre sitasjonen anbefaler Marthinsen å se etter en lett og oljefri krem.

– Selv om man har fet hud vil huden alltid trenge fuktighet. Hvis man forsøker å tørke ut huden ved å ikke bruke fuktighetskrem eller rens vil talgkjertlene produsere mer talg or å kompensere for den manglende fuktigheten. Den rette fuktighetskremen hjelper til med å vedlikeholde hudens vanninnhold og kontrollere talgproduksjonen.

Ida Klokk

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like