Blogg

DET NYE: Mørke ringer under øynene

Copyright Silje Austnes

BLI KVITT MØRKE RINGER UNDER ØYNENE

Skjermbilde 2014-06-05 kl. 19.52.33

Ser du trøtt og sliten ut i dag? Her er triksene som hjelper mot mørke ringer!

Av: Silje Julie Golf

Mørke ringer under øynene er et av de største kompleksene blant kvinner. Det viser flere undersøkelser som er blitt gjort ulike steder i verden.

Da parfymerikjeden Kicks spurte kvinner i Norge, Sverige og Finland hva de helst ville korrigere, svarte 27 prosent mørke ringer under øynene, mens hele en av tre av kvinnene som deltok i en undersøkelse i det amerikanske bladet Allure svarte at deres største bekymring var nettopp dette.

Dette viser at mørke ringer under øynene er et problem for svært mange kvinner, og derfor noe man gjerne vil ha hjelp til å bli kvitt.

Vi har snakket med ulike eksperter om denne nokså vanlige plagen, og funnet gode tips til hva man kan gjøre for å få bukt med problemet.

Visste du forresten at det er en farge som fremhever mørker ringer under øynene, og at du derfor bår unngå å gå med klær i akkurat denne fargen?

Ulike årsaker til mørke ringer

Mørke ringer under øynene kan forårsakes av flere ulike faktorer.

Genetiske årsaker som innhulte søkk og hyperpigmentering – melaninpigment (brunfarge) har en tendens til å samle seg i øyeområdet – er noen av de vanligste, i tillegg til fremstående blodårer.

– Hos noen synes blodårene godt igjennom huden, noe som kan gjøre at huden ser mørk ut, forklarer kosmetisk dermatologisk sykepleier og skjønnhetsblogger Silje Austnes.

Skjermbilde 2014-06-05 kl. 19.53.57

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann Kristin Stokke, forteller til Det Nye at fremstående blodårer med høyt innhold av kullos og lite oksygen er synlige gjennom den tynne huden rundt øynene med en mørk blå farge.

– En annen indre faktor er lekkasje av hemosiderin, et jernoksid som lekker ut fra tynne kapillærer og gir en brunaktig, sårlignende hud, sier Stokke.

I tillegg er aldring en vanlig årsak. I boken «Frisk hud», skriver dr. Rolah O. Lønning at de mørke ringene under øynene blir mer merkbare etter hvert som vi eldes.

«Det skyldes både at huden blir tynnere og at hulrommet under øynene blir dypere og kaster skygger», skriver hun videre.

– Fettposene under øynene forandre fasong og synker ned mot kinnene når vi blir eldre, dette er en typisk årsak til at man får mørke ringer under øynene, forklarer Austnes.

Mørke ringer

SMINK VEKK: En concealer med undertoner i fersken kan hjelpe til med å sminke bort mørke ringer under øynene. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Slik unngår du mørke ringer

For noen kan det være umulig å unngå mørke ringer under øynene, forteller Austnes, men en sunn livsstil med bra kosthold, mindre stress og nok søvn er viktig.

– Sannheten er at mangel på søvn er en faktor som kan bidra til problemet, særlig når det kombineres med noen av de nevnte faktorene, stemmer Stokke i.

Hennes beste tips for å prøve å unngå problemet, er også å ta vare på helsen. Ifølge henne vil sykdom, stress, lite søvn og en usunn livsstil definitivt vises i og rundt øynene.

– Sørg for et regelmessig søvnmønster, spis sunn og ubehandlet mat, reduser saltinntaket, vær forsiktig med alkohol og drikk mye rent vann, tipser hun.

Det er også kjempeviktig å daglig beskytte øyepartiet med UV-beskyttelse, og bruk gjerne en egen øyenkrem morgen og kveld som er tilpasset din hud og dens behov.

Skjermbilde 2014-06-05 kl. 19.54.07

Dessuten er det lurt å unngå og bruke sterke sminkefjernere eller mineralolje rundt øynene, da dette kan føre til at huden blir hoven. Og når du fjerner sminken må du unngå å dra for mye i huden, som er veldig sensitiv rundt øynene.

– Og pass på at du tar av sminken om kvelden! sier Stokke.

Det er ikke bare fordi man ser trøtt og sliten ut med maskararester under øynene når man våkner dagen etter at man må fjerne sminken før man legger seg. Grunnen er at sminkerester kan legge seg i de fine linjene og rynkene rundt øynene, noe som kan føre til rødhet i huden og inflammasjon, skriver skjønnhetsnettsiden YouBeauty.

– Fjern sminken ved å jobbe fra ytterkanten av øyet og innover, dette er mest skånsomt. Og pass på at du ikke drar og strekker i huden, sier kosmetolog Teresa Stenzel til nettstedet.

Mørke ringer

GODE PRODUKTER: 1. Ole Hneriksen Truth is in the eyes, kr 590. 2. dr. Brandt Dark cirkle away collagen eye serum, kr 475. 3.Jane Iredale Active Light Under-eye Concealer, kr 265. 4. Exuviance Brightening Bionic Eye Crme Plus, kr 499. 5. Dermalogica age reversal eye complex, kr 610. 6. Elixir Professional Retinol Eye Complex Cream, kr 890. 7. Clarins Eye Revive Beauty Flash, kr 345. © FOTO: produsenten

 Slik blir du kvitt mørke ringer

Er «ulykken» først ute, er det er par ting du kan gjøre for å bli kvitt de mørke ringene.

Skjønnhetsguru Kate Somerville, som behandler flere av de store Hollywood-stjernene, forteller til YouBeauty at det er et enkelt triks hun anbefaler sine klienter: en iskald skje.

– Det kalde metallet får blodårene til å strekke seg sammen og fjerner væske fra under øynene slik at hevelsen umiddelbart blir redusert, forklarer hun til nettsiden.

Enten kan du legge skjeen i kjøleskapet over natten, eller så kan du kjøle den ned i et glass fylt med isbiter. bruk den buede baksiden av skjeen, og masser området under øynene i utgående bevegelser.

En god øyenkrem er også alfa omega for å ta vare på den tynne huden i øyeområdet. Lønning tipser i boken sin om at kremer som inneholder vitamin K kan hjelpe mot mørke ringer grunnet dårlig blodsirkulasjon fordi dette vitaminet reparere skadede blodkar og arterier i huden, mens kremer som inneholder retinol er bra for mørke ringer grunnet pigmentering siden retinol forynger huden og har lysnende effekt.

– Bruk av gode øyenkremer for å opprettholde hudens elastisitet er også viktig fra tidlig alder. Hos de med mørk pigmentering rundt øynene vil medisinske kremer kunne hjelpe, forteller Austnes.

Stokke er helt enig:

– En quick fix for å bli kvitt mørke ringer under øynene er en øyenkrem som demper det mørke, og eventuelt en passende concealer, sier Stokke.

Skjermbilde 2014-06-05 kl. 19.54.14

Velg riktig farge

Skal du bruke en concealer til å dekke de mørke ringene under øynene, er det viktig å velge riktig farge.

– Mange concealere er laget for å dekke rødhet og kviser, noe som betyr at de har en tendens til å være for gule til å dekke grå eller brune ringer under øynene, forklarer kjendismakeupartist Andrew Sotomayor til YouBeauty.

Han tipser om at man heller bør gå for en concealer med undertoner av fersken. Han advarer også mot å bruke øyenskygger som er plommefarget eller grå, da disse vil understreke de mørke ringene. Bruk heller en ferskenfarget øyenskygge som vil nøytralisere de blå undertonene og rødhet. Du kan også bruke en sminkeblyant med ferskentone på våtkanten for å fremheve det hvite i øyet.

Mer drastisk til verks

Hvis du har mørke ringer grunnet søkk under øynene, kan dette behandles med Restylane injeksjoner. Dette vil redusere søkkene og gjøre at de mørke skyggene forsvinner.

– Restylane tearthrough-behandling er nok det mest effektive, da resultatet synes umiddelbart, sier Austnes til Det Nye.

På bloggen sin skriver hun at denne type behandling også kan hjelpe mot mørke ringer som er forårsaket av økt pigmentering og blå ringer grunnet livsstil, og at varigheten er mellom 12 og 18 måneder.

Hun understreker at dette er en svært avansert behandling, så det er derfor viktig å gå til en behandler som er godkjent innen denne type behandling med Restylane.

Mørke ringer

GODE PRODUKTER: 1. Shiseido Benefiance Pure Retinol Instant Treatment Eye Mask, kr 595. 2. Laura Mercier High Coverage Concelaer, kr 280. 3. Zo Medical Hydrafirm Eye Brightening Repair Crème, kr 1290. 4. Carita Progressif Anti-Rides Supreme Wrinkle Solution Eye Contour, kr 680. 5. Ole Henriksen perfect truth cc eye crème, kr 335. 6. Decléor Aroma Lisse 2-in-1 Dark cirkle & Eye wrinkle eraser, kr 449. 7. Matis Réponse Yeux Reviving cream, kr 559. © FOTO: produsenten

Du vil kanskje også like