Blogg

Hud

Side2: Ikke kjøp denne solkremen

Copyright Silje Austnes

Skjermbilde 2014-05-18 kl. 15.50.32

 

– IKKE KJØP DENNE SOLKREMEN

Piz Buin, Malibu og Hawaiian Tropic får stryk.

(SIDE2): Forekomst av føflekkreft stiger hos norske kvinner. 30.099 nordmenn fikk kreft i 2012, og Kreftregisteret er spesielt bekymret for høy forekomst av føflekkreft.

Dette er ikke noe man kan beskytte seg helt mot, men ved hjelp av god bruk av solkrem, kan man være føre var.

De fleste hudleger anbefaler solfaktor 50, og også 30. Kreftforeningen skriver at man i alle fall skal bruke solfaktor 15.

Nylig foretok Which?, en uavhengig organisasjon for produkttester i Storbritannia en undersøkelse, og de fant at at flere av de mest populære solkremene med solfaktor 30 ikke holdt mål. Det ble også testet hvor godt produktet beskyttet mot UVA-stråler.

Testet kremer med solfaktor 30

De tre solkremene som ikke kom godt ut av testen er Piz Buin (Piz Buin Ultra Light Dry Touch Sun Fluid SPF30), Malibu og Hawaiian Tropic. Det står solfaktor 30 på disse pakningene, men i realiteten er solfaktoren mindre enn 25.

Which? fant også at dyrere solkrem ikke gir noen garanti for bedre beskyttelse. Det dyreste produktet, fra Piz Buin, klarte ikke å utkonkurere sine billigere rivaler på solfaktor – for eksempel Calypso, som bestod begge testene. Calypso er nylig lansert i Norge.

– Det var tre produkter som ikke holder mål i forhold til de britiske standardene. Vi ønsker at leverandørene gjør mer for å sikre at deres produkter holder det som loves på pakningen, sier Richard Lloyd, direktør i Which?.

Alle selskapene som ble kritisert insisterer på at deres produkter holder det som loves.

Camilla Palmer-Reiss i Bonaventura distribuerer Piz Buin i Norge. Hun sier til Side2 at hun har sendt en forespørsel til Piz Buin internasjonalt og bedt dem redegjøre for akkurat denne solkremen.

Forskerne testet solkremene på ti frivillige, som fikk samme mengde solkrem smurt på et lite område på ryggene sine, før de la seg under en lampe som simulerer naturlig sollys. Videre ble huden sjekket for rødhet, og de sammenlignet resultatene fra området med solkrem, med de områdene som ikke hadde det.

I 2010 fikk også Piz Buin og flere andre solkremer stryk av Mattilsynet, som testet produktenes evne til UVA-beskyttelse.

I 2014 var resultatene annerledes. Dette skyldes at Piz Buin, og flere andre solkremmerker, har gått gjennom ingredienslisten og fjernet skadelige stoffer.

Kan inneholde hormonforstyrrende stoffer

Men det er ikke bare solfaktoren man må være obs på når man kjøper solkrem. En rekke av de mest vanlige solkremene i Norge inneholder også hormonfostyrrende stoffer, eller parabener, det kom frem i en test utført av Forbrukerombudet i 2013.

Bestselgere som Nivea Sun Kids Caring og Garnier Ambre Solaire Light & Silky er blant testens tapere, mens Cosmica Kids og Harmoni med Vita var blant dem som får grønt lys. Om du lurer på hva du skal velge, kan du laste ned Hormonsjekk app`en.

Se hele testen her.

KOSMETISK SYKEPLEIER, Silje Austnes, anbefaler at man bruker solfaktor 50 og 30 hver dag – spesielt på utsatteområder, som ansiktet.

Spesielt utsatt for solskader om våren

Man er spesielt utsatt for solskader om våren. Hudens natulige beskyttelse mot sollys og pigmentering er da ennå ikke mobilisert, på grunn av vinterens mange mørke timer.

Utsettes huden for store mengder sol, uten at kroppens eget beskyttelsessystem er aktivert, kan dette få svært negative konsekvenser for både hud og helse.

– UV-stråler kan gi skader som hudkreft, føflekkreft, pigmentflekker, grov hud, sprengte blodkar og rynker, sier Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Beths MediSpa til Side2.

Ansiktet er ekstra utsatt for sol og solskader, og det er derfor ekstra viktig med gode solkremer som både pleier og beskytter den sensitive ansiktshuden optimalt.

En god solkrem skal ha SPF, og også være tilpasset den enkelte hudtype. Det er bare et fåtall ingredienser som er godkjent brukt som solfilter; både fysiske og kjemiske.

– Det viktigste ved valg av solfilter er at det gir god UVA- og UVB-beskyttelse. Alle godkjente solfiltre er trygge å bruke, sier Johansen.

Tilleggsingredienser som kan øke kvaliteten på en solkrem:

– Ingredienser som øker solbeskyttelsen eller som gjør at du blir raskere og jevnere brun, som for eksempel aminosyren tyrosin som øker melaninproduksjonen.

– Antioksidanter, altså ingredienser som forebygger hudaldring ved å beskytte mot frie radikaler.

– Helende og beroligende ingredienser som roer og forebygger solbrenthet, soleksem og hudirritasjoner.

Du vil kanskje også like