Blogg

Om dobbeltmoral og stramme panner

Copyright Silje Austnes

Jeg kom over denne teksten helt tilfeldig idag, men jeg syns den var utrolig morsom så jeg ville bare dele den med dere lesere. Artikkelen tar for seg noen av feiloppfatningene rundt Restylane og Botox, noe som jeg syns er veldig bra. Den er skrevet på dansk (men det er vel ikke noen sak?) og fra nettsiden Stylista.dk

plastic-surgery

”Hun har helt sikkert fået botox i læberne,” sagde min sidemand til sin veninde i kystbanen. De to sad og delte et sladderblad og pegede på billeder af den allestedsværende Kim Kardashian, der poserede til en selfie med porno-mund og bambi-øjne. Samtalen fik mig til at tænke på, hvor uoplyste og fordomsfulde vi egentligt er på et område, som vi samtidigt konfronteres med på daglig basis.

Siden 2002 har Botox været brugt i mere end 12 millioner behandlinger i USA alene, og forbruget er steget med over 600 % fra 2002 til 2013. En tendens der kun er forstærket af mediebilledet, modeverdenen og ja, Kim Kardashian

Og i forhold til befolkningstal i Danmark er vi ikke langt bagefter. Botox og søsteren Restylane udgør en væsentligt procentdel af kosmetiske korrektioner i dag, og tendensen er kun stigende. Med andre ord: Chancen for at du kender en, kigger på en eller ser en på gaden, der har fået foretaget et eller andet, er stor. Endda højst sandsynligt alt efter hvor du bor og kommer. Men ingen taler om det, og når vi gør, er det oftest med et negativt fortegn.

Speciallæge og ejer af Nygart Privathospital A/S, Jesper Nygart, vurderer, at 75 % af hans kunder ikke fortæller deres omgangskreds eller partner, at de har fået en Botox eller Restylane behandling. Og hvorfor ikke? ”Oftest fordi de ikke ønsker at associere sig med et indgreb. De ønsker ikke at blive ’en af dem’,” fortæller Nygart, der via sin hjemmeside anslår at sin klinik behandler mere end 3.000 kunder årligt med Botox.

At få kosmetiske indgreb vil altid være et personligt valg, men hvorfor skamme sig over det? Når jeg kigger rundt i min omgangskreds, har jeg flere veninder, der får ”ting lavet”, end veninder der ikke gør, og det er absolut inklusiv mig selv. For mig handler det ikke om nye træk men om en investering i mit ydre, så ”jeg holder længst muligt”.

Og det lyder måske forfærdeligt, men jeg kan ikke se, at det er så meget anderledes end at få sit mørke hår farvet lyst eller at få lavet huller i ørerne. Bortset fra at dét at få mørkt hår igen oftest er et kæmpe issue (hej, grønt hår) og at du får ar af huller i ørerne. Botox og Restylane forsvinder derimod igen, og det er oftest med den gevinst at det booster dit naturlige collagenniveau i huden, så at jeg fx efter to Restylane behandlinger ved mundvigerne ikke behøver at få det lavet igen – mine linjer er væk.

Tilbage til Kim Kardashian, for jeg kan med min lægmands erfaring sige med 100 % sikkerhed, at det har hun ikke, fået Botox i læberne. Botox bruges ikke til at forstørre læber, det gør Restylane eller en lignede filler derimod.

Og ja, der findes dårlige tilfælde, mennesker som går for vidt og til sidst ligner en skræmmende person som for evigt står med ansigtet mod en vindblæser. Men sådan er det ikke for de fleste, for tro mig, det ser du ikke. Og hvis du ser det, kan du næsten være sikker på, at de ikke vil afsløre det.

Og uanset hvad man får lavet eller ikke får lavet, vil jeg i hvert fald opfordre alle til at være glade og stolte over de valg, man træffer for sit udseende og personlige velvære. Au natural eller ej.

Husk å følge meg på:

Facebook: Silje Austnes: Beauty & Anti-aging

Instagram: @siljeaustnes

Du vil kanskje også like