Blogg

Hud

Side2: Hvordan få den beste beskyttelsen i påskesolen

Copyright Silje Austnes

Skjermbilde 2014-04-13 kl. 10.02.41

DETTE BØR DU SE ETTER

Spesielt viktig å beskytte seg mot solen akkurat nå.

Skrevet av:

Denne vårsolen er for mange den første eksponeringen for sterk UV-stråling etter en lang vinter, og akkurat derfor er det spesielt viktig å beskytte seg nå.

Årets første stråler

Hudens natulige beskyttelse mot sollys og pigmentering er nemlig ennå ikke mobilisert, på grunn av vinterens mange mørke timer.

Utsettes huden for store mengder sol, uten at kroppens eget beskyttelsessystem er aktivert, kan dette få svært negative konsekvenser for både hud og helse.

– UV-stråler kan gi skader som hudkreft, føflekkreft, pigmentflekker, grov hud, sprengte blodkar og rynker, sier Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Beths MediSpa til Side2.

Ansiktet er ekstra utsatt for sol og solskader, og det er derfor ekstra viktig med gode solkremer som både pleier og beskytter den sensitive ansiktshuden optimalt.

PIGMENTFLEKKER kan oppstå allerede samme dag, men kan også dukke opp senere som en følge av solskaden.
Foto: SiljeAustnes.com

– Nordisk hud har lite naturlig melanin i huden, det vil si at den blir lettere sobrent enn hud med en mørkere naturlig farge. Så det er viktig at huden beskyttes godt med en bredspektret solkrem, sier hun.

Den beste rynkekremen er solfaktor

Visste du for eksempel at solen står for 90 prosent av hudens aldring?

– Den beste «rynkekremen» man kan bruke er en bredspektret solfaktor med faktor 30-50. Solfaktor er viktig å bruke året rundt fordi UV-stråling står for opptil 80-90 prosent av hudens aldring. Daglig bruk av solkrem reduserer risikoen for hudkreft, pigmentflekker, grov hud, i tillegg til at den gjør at hudens eldes saktere. Derfor er det bortkastet å investere i gode antirynke-kremer hvis man sparer på solbeskyttelsen, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor.

Ikke bare vil huden eldres raskere, men det kan også oppstå solskader som synes i form av for eksempel brune flekker eller ujevn brunfarge i ansiktet.

Pigmentflekker kan faktisk oppstå samme dag som man er i solen, spesielt om man er gravid eller bruker P-piller. Men pigmentforandringene kan også dukke opp senere i livet som følge av solforbrenninger.

Mens mange mer enn gjerne koster på seg det mest eksklusive, og ikke minst aktive av hudpleieprodukter, så er det kanskje lett å glemme at også solkremen bør være av en viss kvalitet.

En god solkrem skal ha SPF, og også være tilpasset den enkelte hudtype. Det er bare et fåtall ingredienser som er godkjent brukt som solfilter; både fysiske og kjemiske.

– Det viktigste ved valg av solfilter er at det gir god UVA- og UVB-beskyttelse. Alle godkjente solfiltre er trygge å bruke, sier Johansen.

Tilleggsingredienser som kan øke kvaliteten på en solkrem:

1. Ingredienser som øker solbeskyttelsen eller som gjør at du blir raskere og jevnere brun, som for eksempel aminosyren tyrosin som øker melaninproduksjonen.

2. Antioksidanter, altså ingredienser som forebygger hudaldring ved å beskytte mot frie radikaler.

3. Helende og beroligende ingredienser som roer og forebygger solbrenthet, soleksem og hudirritasjoner.

Decleor Aroma Sun Expert 30 – Protective anti-wrinkle cream SPF 30 (445,-) Avene Very High Protection – Mineral Lotion SPF 50+ (169,-) Zo Medical Oclipce C SPF 50 (750,-= Matise Resonse Soleil Anti-Age SPF 30 (459,-) La Roche-Posay Anthelios SPF 50+ (234) Dermalogica Oil Free Matte for problemhud SPF 30 (699,-)

4. Fuktighetsgivende og mykgjørende stoffer som bedrer og forebygger tørr hud og flassing.

5. Ingredienser som gjenoppbygger hudbarrieren og styrker huden.

6. Antirynke-ingredienser og eventuelt ingredienser mot pigmentforandringer.

7. Ingredienser som styrker cellenes immunforsvar, motvirker celledød og DNA-skader.

8. Baser som ikke gir komedoner eller kviser, men som heller pleier huden.

GOD PÅSKE ALLE SAMMEN:)

Du vil kanskje også like