Blogg

Når svetting blir et problem

Copyright Silje Austnes

Svetter du mye under armene?

Svetting er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på, men noen produserer mer svette enn det som er nødvendig. Denne lidelsen betegnes under navnet hyperhidrose.

hyperhidrose-870x435

Det finnes mange i Norge som lider av —hyperhidrose, noe som vil si at man har svetter unormalt mye på et eller flere steder på kroppen. De mest vanlige områdene med økt svetteproduksjon er under armhuler, på ryggen, i håndflater, under føtter og i ansiktet. Det finnes kvinner og menn i alle aldre som har denne tilstanden. Hyperhidrose oppstår vanligvis i alderen 25-64 år, men mange merker de første tegnene allerede i puberteten. Omtrent 30-50% av de påvirkede har også familie med samme tilstand.

Hyperhidrose kan hos noen bli hemmende i det sosiale liv, å det å bruke flere lag med klær er noe mange med denne tilstanden tyr til. Det å unngå ulike typer plagg for å skjule at man svetter mye er også en utvei for noen. For er man plaget av hyperhidrose så svetter man like mye uansett om det er varmt eller kaldt. Mange har hatt denne tilstanden i flere tiår, uten å finne noe som hjelper.

deodorant_679583p

Det aller vanligste måten å redusere problemene med svette under armene er å bruke en ekstra effektiv deodorant med et høyere innhold av aluminiumklorid. Disse produktene inneholder 25% aluminiumklorid heksahydra og gir antiperspirerende effekt allerede fra første dag hos noen. Men produktene kan gi opphav til kløe eller svie ved bruk, å noen opplever forbedring bare for en periode, for så å gradvis begynne å svette mye igjen.

Da kan injeksjoner med Botulium toxin (Botox) være et alternativ for å behandle overdreven svetting. Botox injiseres via en sprøyte direkte i svettekjertlene. Man må regne med et stikk for annenhver centimeter med hud. Nålene som brukes er svært tynne, å man stikker bare like under huden. Alle som behandles får god bedøvelse dersom de ønsker det. Blåmerker og lett svie kan forekomme. Behandlingen tar ca 20 minutter å man kan gjenoppta arbeid og andre gjøremål direkte etter behandlingen.

p1020276

 Botox blokkerer nerveimpulser til svettekjertlene og hindrer at disse skiller ut svette. Botox virker på injeksjonsområdet og ikke andre steder på kroppen. Effekten inntrer etter 2-12 dager. Svettebehandling med Botox har en svært langvarig effekt hos mange. Effekten kan vare i opptil 6-8 mnd, men dette kan variere fra person til person.

Hos Beth Medispa er det er 18 års aldersgrense på denne behandlingen.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like