Blogg

Fjerne sprengte blodkar på ben før sommeren?

Copyright Silje Austnes

 Tro det eller ei.. Det er på tide å begynne å planlegge sommeren.

Mange sliter med sprengteblodkar og små røde/blå spindelsvevsårer på bena, ofte etter graviditet eller på grunn av arv. Mange føler at disse blodkarene er skjemmende når man går med bare ben, da de hos noen kan syns godt. Men dette er det faktisk mulig å gjøre noe med, men man må planlegge det litt, da denne behandlingen ikke bør gjøres rett før sommeren.

sclerotherapy

En av metodene er å fjerne disse blodkarene ved hjelp av skleroterapi. Det er en lite smertefull behandling, der det sprøytes inn vevsirriterende væske inn i de aktuelle blodårene. Væsken utløser en irritasjon i åreveggen, slik at den kleber seg sammen og hindrer blodgjennomstrømming. Behandlingen kan gi en liten reaksjon i huden, spesielt rødme, blåmerker og lokal hevelse er vanlig i en kort periode etter behandlingen. Behandlingen gjøres som oftes 1-3 ganger per ben, med ca 2-6 ukers mellomrom.

Blodårene blir ikke borte etter behandling med skleroterapi, men de blir blodtomme og dermed lite eller ikke synlige. Disse blodårene har ikke noen funksjon, så behandlingen vil ikke ha noen innvirking på blodsirukulasjonen på bena. Årene vil være litt mer synlig den første tiden etter behandlingen, for deretter å gradvis forsvinne mer og mer (fra 6 uker opptil ca 4 mnd). Det er derfor viktig å være ute i god tid når man skal fjerne sprengte blodkar på ben.

sclerotherapy_before_and_after

Etter behandlingen må man bruke stramme støttestrømper (gjerne helt opp til øverst på låret) i 14 dager etter behandlingen. Man skal heller ikke være i sol eller solarium en tid etter behandlingen. Hard trening skal unngås i 14 dager etter behandling av sprengte blodkar på bena.

Gravide, ammende, personer med hjerte/karsykdom eller diabetikere skal ikke behandles.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like