Blogg

Hud

Hudpleie til deg over 40

Copyright Silje Austnes

Skjermbilde 2013-10-04 kl. 21.56.14

Etter fylte 40, trenger huden vår en litt annen hudpleie enn i 20- og 30-årene. Vi snakket med kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, om hennes beste tips for en sunn og frisk hud.

Etter fylte 40

Hva skjer med huden etter at vi har fylt 40?

– Aldringen av huden avhenger mye av genetikk, hormonelle tilstander og kroppens helsetilstand. Fra 40-årsalderen mot 50- og 60-årene vil huden etter hvert henge mer og rynke seg, spesielt rundt øynene og ned mot haken og halsen. Døde hudceller skiftes langsommere ut, og huden blir dermed grovere og får mer porer. Huden blir også tørrere fordi dannelsen av proteinet kollagen og sebum (et oljeaktig stoff som utskilles fra talgkjertlene) reduseres, dermed mister huden også mye av spensten. Mimikk- og sovelinjer blir mer permanente i ansiktet.

Hva krever huden av pleie nå?

– Det aller viktigste er å bruke en bred­spektret solfaktor, minst faktor 30, hver dag for å beskytte huden mot UV-stråler som gir hudskader. Bruk også en effektiv rens morgen og kveld, et antioksidantserum for å beskytte huden mot frie radikaler og en fuktighetskrem av god kvalitet.

– Ta hensyn til hudens behov med et hudprogram tilpasset av en dyktig behandler. Ikke bare for å reparere eksisterende skader, men også for å sørge for en god hudhelse videre. En fuktighetskrem alene vil ikke kunne reparere huden, men må kombineres med effektive hjemme – eller klinikkbehandlinger for en virkningsfull behandling.

Skjermbilde 2013-10-04 kl. 21.58.27

A-vitaminsyre bremser aldringen

– For å behandle skader i huden i tillegg til å bremse hudens videre aldringsprosess, bør du bruke a-vitaminsyre, for eksempel retinol eller tretinoin som er tilsatt i hudpleieprodukter. A-vitaminsyre finnes i ulike styrker. De sterkeste er reseptbelagte og kan kun brukes av medisinsk hudpleier. De sterkeste A-vitaminsyrene virker som en kraftig peeling hvor det øverste hudlaget flasser av før huden danner nye hudceller. En slik behandling fjerner den grove, gamle huden.

Skjermbilde 2013-10-04 kl. 21.58.35

Du blir hva du spiser

Hvor mye har kostholdet å si?

– Kostholdet er svært viktig for å holde huden frisk og vakker.

Du bør drikke nok vann for en god væskebalanse i kroppen. Spis rikelig med frisk, økologisk frukt og grønnsaker. Vitaminene og antioksidantene bidrar til å forsterke bindevevet i huden og holder den pen. Spis mye fet fisk og mye fullkornprodukter. Kutt ned på kaffe, sukker og prosessert mat. Kutt også ut melkeprodukter hvis du sliter med voksenakne.

Kan kosttilskudd gjøre godt for huden?

– Ja, det er flere tilskudd som er bra:

Omega 3, 6 og 9: Tilfører huden fuktighet i tillegg til at de glatter ut linjer og gjør huden spenstigere.

Vitamin D: Regulerer veksten av nye hudceller.

Magnesium: Gir elastisitet og fuktighet til huden. Ved mangel blir fettsyrer redusert i huden og gir tørrhet og irritasjon.

B-vitaminer: Mangel kan gi tørr hud, rødme, tidlige rynker og irritert hud.

Sink: Hindrer rynkedannelse, tørr hud og bidrar til god heling av huden.

Les hele saken her

Du vil kanskje også like