Blogg

Hud

Nuppete hud på overarmene?

Copyright Silje Austnes

Sliter du med nuppete og ru hud på overarmene, lårene og/eller rumpa?

Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som kjennetegnes av ru hud. Det rammer vanligvis baksiden av armene, og fremsiden av lårene. Men man kan også få det på rumpa, i deler av ansiktet og andre steder på kroppen.

keratosis-pilaris

Typisk for keratosis pilaris er rue, nuppete og ofte røde prikker i huden. Hudforandringene er sentrert rundt utløpsgangene til hår og hårsekker på i huden. Om man drar hånden over huden kjennes det som regel ut som huden er ujevn som et ”sandpapir” eller at huden føles «bulkete» og «ujevn».  Tilstanden er ufarlig, og hovedsakelig et kosmetisk problem.  Utslettet er mest synlig om vinteren, og bedres om sommeren.

keratosis_pilaris_1_0303241

Ca 50-80% av tenåringer, og 40% av voksne har Keratosis pilaris noen steder på kroppen. Tilstanden kan være arvelig betinget og skyldes en unormal forhorning av det øveste hudlaget rundt utførselsgangene fra hårsekkene til huden. Således er det en av de aller vanligste hudtilstandene. Hudforandringene er mest synlige i barne- og ungdomsårene. De kan deretter forekomme mindre i voksen alder. Imidlertid er det svært vanlig å ha en grad av hudforandringer hele livet. Stress og matallergi kan faktisk gi utslag.

550px-Exfoliate-Your-Body-for-Soft-Skin-Step-9

Det er ingen behandling som ”kurerer” Keratosis pilaris. Det finnes gode hudprodukter som vil gjøre huden bedre. Keratosis pilaris er et kosmetisk hudproblem, som kan bedres med bruk av riktige hudprodukter. Det er derfor viktig å gå til en dyktig hudbehandler for et skreddersydd godt hudregime for å bedre forekomsten av Keratosis pilaris.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like