Blogg

Hud

Solbrun hud, med hvite flekker?

Copyright Silje Austnes

Blir ikke brunfargen jevn og fin når du soler deg?

Noen opplever å få hvite flekker i ansiktet og på kroppen ved soling. Spesielt brystet og ryggen pleier å være utsatte steder for mange.

Denne tilstanden heter pityriasis versicolor, og den er helt ufarlig, det er egentlig kun et kosmetisk problem. Årsaken er en gjærsopp som heter Malazzesia furfur. De hvite flekkene er et tegn på at du har en overvekst av  gjærsoppen på huden. Det er faktisk helt normalt å ha gjærsoppen på huden, det er en del av hudens normale flora, og den er heller ikke er smittsomt mellom mennesker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Problemet med disse hvite flekkene som synes på huden, er at de oppstår når det plutselig blir en overvekst av Malazzesia furfur på huden. Når Malazzesia furfur soppen får en overvekst, vil den hindre pigmentene i huden å utvikle brunfarge når man soler seg. Noe som gjør at man da får man hvite flekker noen steder på huden, etter hvert som brunfargen utvikles. Hos noen flasser også disse flekkene. Malazzesia soppen liker også gjerne en litt svett, fet og varm hud, derfor bryter den gjerne ut om sommeren og når man er i syden. Når huden blekes om vinteren, syns ikke disse flekkene like godt eller de reduseres, men de vil ofte kunne dukke opp igjen når man blir brun.

Tinea-Versicolor

Malazzesia furfur soppen behandles ofte med soppdrepende midler. Både soppdrepende shampoo (ikke fra dagligvare), soppdrepende kremer og soppdrepede tabletter er normale behandlingsalternativer. Men man er alltid disponibel for tilbakefall, så vedlikeholds behandling kan være nødvendig i etterkant.

Jeg mener at det er alltid lurt å sjekke slike flekker hos fastlege/hudlege før man begynner en soppdrepende behandling, dette for å utelukke andre hudsykdommer som kan være noe likt i utseende.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like