Blogg

Hud

Gravid og risiko for pigmentering

Copyright Silje Austnes

Økt pigmentering i huden sees hos nærmere 90 prosent av alle gravide kvinner, og skyldes hormonforandring.

pregnant

Det vanligste er en lett forsterkning av brunfargen i huden i de områdene som allerede er mørke, som rundt brystvortene, kjønnsorganet og i armhulene. Hos enkelte mørkner også den bleke vertikale midtstripen på magen.

Men til fortvilelse hos mange gravide, så kan man også få ujevn pigmentering i ansiktet og andre deler av kroppen som utsettes for sol. Gravide bør derfor være obs på at huden kan reagere annerledes på UV-stråler under graviditeten. Hormonforandringer gjør at gravide kan utvikle ujevn pigmentering og skjoldete brunfarge ved soling.

melasma_pxwkx

Dette er pigmentforstyrrelser som kalles melasma, som dukker spesielt opp i pannen, kinn og overleppen. De forsvinner ikke nødvendigvis etter fødselen. Risikoen for slike pigmentforstyrrelser er den samme ved solarium som ved naturlig sollys.I noen tilfeller forsvinner pigmentflekkene etter graviditeten. Gjør de ikke det, kan man behandle huden med Obagi Nu-derm , spesielt da hydroquinon, etter endt graviditet og amming.

silje

Det er derfor veldig viktig at gravide bruker høy solfaktor hver dag under graviditeten. Solfaktor 30-50 er et must, å velg en solfaktor med god kvalitet.  Er man mye ute i dagslys bør man smøre seg en gang i timen. Bruk en solhatt ved mye soleksponering, eller beskytt deg ved å sitte i skyggen.

Smør deg heller inn med en god selvbruningskrem om du savner å ha en gylden solbrun hud. Gravide kan også med fordelt bruke et c-vitamin serum for enda bedre solbeskyttelse.

St.-Tropez-Self-Tan-Bronzing-Lotion-xln

Pass godt på huden under graviditeten, å være solbrun er lekkert, men husk at det kan bli en kostbar og permanent affere.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like