Blogg

Hud

Hva er egentlig antioksidanter?

Copyright Silje Austnes

Alle har hørt om antioksidanter, men vet du hva det er, og hvorfor det er bra for deg?

Antioksidanter er rett og slett et samlenavn for en lang rekke stoffer. Noen er vitaminer, noen er mineraler og noen er fargestoffer i bær, frukt og grønnsaker. Særlig bær viser seg å være proppfulle av antioksidanter.

Berries

I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene «i sjakk». Hadde vi ikke hatt antioksidanter til å beskytte oss mot disse skadelige stoffene, ville vi harsknet i løpet av kort tid. Ekstra mye frie radikaler dannes når immunsystemet er opptatt med å forsvare seg mot infeksjoner, og når vi utsettes for luftforurensning, tobakksrøyk og stråling (UV-stråler). Da kan det oppstå situasjoner med såkalt oksidativt stress der det er for mye frie radikaler og for lite antioksidanter.

Vibrant Produce
Forskning har vist at antioksidanter også er blant de beste midlene for å forebygge sykdom, blant annet kreft..

Assorted fruit

Antioksidanter trengs også for å forebygge utvikling av hjerte– og karsykdommer. Når du spiser grønnsaker, frukt og bær, får du i deg antioksidanter som kan hindre det «farlige» i å skade åreveggene. Vi vet at de som spiser rikelig mengder frukt og grønnsaker hver dag, har lavere risiko for kreft. Selv om man enda ikke vet helt hvorfor det er slik, er det mye som taler for at antioksidantene spiller en viktig rolle også her. Uansett; med rikelig tilgang på antioksidanter kan vi holde radikalene i sjakk i alle situasjoner. Vi får ingen 100 prosent garanti mot sykdom, men vi kan redusere risikoen. Så spis «beautyfood» med god samvittighet:)

923207_10151472901682155_114298424_n

I tillegg er det faktisk gunstig å smøre antioksidanter direkte på huden, for ekstra beskyttelse. Obagi Professional C inneholder vitamin c, en kraftig antioksidant som bryter ned frie radikaler og beskytter cellene mot UV stråler.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like