Blogg

Hud

Side2.no – Rynkekremer

Copyright Silje Austnes

Skjermbilde 2013-05-12 kl. 17.31.18

Skjermbilde 2013-05-12 kl. 17.31.06

Det er mange typer rynkekremer som lover gull og grønne skoger. Men om de faktisk virker er en annen ting.

Rynker er en del av hudens naturlige aldring, da huden mister mye av sin elastitet jo eldre vi blir. Huden blir tynnere, cellefornyelsen går tregere og man mister i mange tilfeller volum i ansiktet som gjør at huden siger nedover.

Når man for eksempel gjør ulike ansiktsuttrykk vil huden ikke lenger «sprette tilbake» til sin opprinnelige form, og folden som dannes blir et varig merke i huden. Dette er en rynke.

Retinol og A-vitamin syre
Av det som beviselig hjelper mot rynker er Retinol og A-vitamin syre. Men kremene som kjøpes uten resept og som inneholder retinol, er ikke så veldig effektive mot en allerede rynkete hud.

– Alle typer rynkekremer som fåes kjøpt i en vanlig hudpleiesalong eller på butikken inneholder ikke mer enn 0,3 prosent retinol. Mer enn det har de ikke lov til å inneholde, sier Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Colosseumklinikkens Legeavdeling i Oslo. Austnes er ansett som en av de beste innenfor sitt felt her i landet, og har flere norske kjendiser på kundelista.

– Dette kan fungere greit for de som har en veldig fin hud i utgangspunktet, og som bare behøver litt hjelp. Men det er ikke veldig effektivt mot en grov, rynkete hud, eller for en hud som har mye aknearr, sier hun.

A-vitamin syre kan være til svært god hjelp for de som ønsker å forebygge og forbedre rynker.

Her i Norge fåes kremer med ulike prosenter av A-vitaminsyre (tretinoin) mellom 0,25 til 0,1 prosent, men disse er reseptbelagte og må kjøpes hos en medisinsk hudbehandler eller hudlege. Disse kremene gir en kraftig eksfoliering av huden, og får hudens kollagenproduksjon til å øke. Dette gir en bevist redusering av eksisterende linjer og rynker.

Fruktsyre og glykolsyre virker bare overfladisk
Ellers kan også fruktsyre, AHAsyre og glykolsyre være til hjelp. Disse eksfolierer hudens overflate, og reduserer laget med døde hudceller på hudoverflaten. Og her er det ingen begrensninger for hvor mye prosent kremen kan inneholde.

– Men dette virker mer overfladisk, og vil ikke kunne forebygge eller utglatte dype eksisterende rynker, sier den kosmetiske sykepleieren.

Den beste «rynkekremen» man kan bruke er, ifølge Austnes, en bredspektret solfaktor med faktor 30-50.

Solfaktor er din beste venn mot rynker
Solfaktor er viktig å bruke året rundt fordi UV-stråling står for opptil 80-90% av hudens aldring. Daglig bruk av solkrem reduserer risikoen for hudkreft, pigmentflekker, grov hud, i tillegg til at den gjør at hudens eldes saktere, sier Austnes – som også driver sin egen skjønnhetsblogg.

Men for å opprettholde en pen hud bør man allerede begynne å forebygge i 20 årene.

– Peeling i form av skrubb eller ulike syrekremer er svært effektivt for å holde huden spenstig, jevne ut hudtonen, og redusere porer, sorte prikker, akne og forebygge eller redusere linjer og rynker.

Skjermbilde 2013-05-12 kl. 17.31.24

 

Les hele artikkelen på www.side2.no

 

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like