Blogg

Hud

Dagbladet.no : UV-stråler

Copyright Silje Austnes

Jeg kommer med mine erfaringer og beste råd for en god hudhelse i denne saken på Dagbladet.no

Skjermbilde 2013-04-06 kl. 19.04.34

Sannheten er nemlig den at du konstant utsettes for UVA-stråler som er skadelige for huden din – selv når du befinner deg innendørs.

– UVA-stråler trenger i motsetning til UVB-stråler gjennom både kontorvinduet og bilruten, forklarer hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo, som advarer mot en utbredt UVA-uvitenhet.

– Der det finnes lys, finnes også de skadelige strålene, legger han til.

Huden eldes dobbelt så raskt

Daglig eksponering av UVA-stråler er minst like skadelig som de solfylte ferieukene midt på sommeren, og kan føre til at huden din eldes dobbelt så raskt som den normalt ville gjort.

Skjermbilde 2013-04-06 kl. 19.08.47 Ifølge Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Teres Colosseum i Oslo, skjer dette fordi strålene skader de elastiske fibrene i huden, noe som resulterer i at den vil bli tykkere og rynker oppstår.

– Vi er like utsatt for UVA-stråler hele året, sommer som vinter, så beskytt huden din hver eneste dag for en god hudhelse, råder Austnes.

– Et ekstremt tilfelle

Bildet av 69 år gamle Bill McElligott har gått verden rundt.

solskade

Halve ansiktet til den amerikanske trailersjåføren ble i 28 år utsatt for sol gjennom trailervinduet. Det ga McElligott store solskader på venstre kinn.

– Dette er selvfølgelig et ekstremt tilfelle. Likevel tror jeg det har fått mange til å forstå både farligheten og effekten av UVA-stråling. Og at de faktisk trenger gjennom vindusglasset, sier Austnes.

Typisk med den solskaden vi ser på McElligott sin venstre side, er at huden har en ujevn tykkelse og svært grove rynker.

– UVA-strålene trenger dypt ned i huden og gjør melaninen (pigmentet) i huden mørkere. I verste fall kan UVA-strålene ødelegge arvestoffet (DNA) i huden, noe som kan føre til hudkreft og/eller føflekkreft, forklarer Austnes, som selv møter mange kunder som har UVA-skader i ansiktet.

– Tidligere var det flest kvinner fra 45-årsalderen og oppover, men etter den økende bruken av solarium, som bare består av UVA-stråler, ser jeg også jenter i 20-årene med tidlig aldring av huden, sier Austnes.

Bruk en bredspektret solfaktor

For å beskytte huden mot UVA-stråler, bør du bruke en høy bredspektret solfaktor 30 – 50 – som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

Skjermbilde 2013-04-06 kl. 19.05.11

– Bruk den hver eneste dag. Året rundt. Uansett vær. En slik type solfaktor vil beskytte huden din mot både solforbrenning, hudkreft og for tidlig aldring, sier Austnes.

En bredspektret solfaktor inneholder kombinasjonsfilter, et kjemisk filter som trekker inn i overhuden, og et fysisk filter som ligger på hudens overflate.

– Dette vil gi deg maksimal solbeskyttelse, og er den billigste anti-aging kremen som finnes. Det hjelper ikke å smøre huden med kremer til tusenvis av kroner om du ikke beskytter huden mot det som gir mest aldring, nemlig UVA-stråler, sier Austnes.

Ifølge hudlege Bondevik vil et riktig kosthold også være med på å forebygge, og eventuelt behandle, UVA-skadet hud.

– Tilskudd av såkalte flavonoider, C-vitamin og omega 3-,6-,9-fettsyrer vil blant annet hindre nedbrytingen, og øke oppbyggingen av bindevevet i huden, sier Bondevik.

Skjermbilde 2013-04-06 kl. 19.10.24

Du vil kanskje også like