Blogg

Hud

Side2.no – Forbli skjønn i påsken

Copyright Silje Austnes

Les denne artikkelen på side2.no hvor jeg gir mine beste råd for en god hudhelse i påsken:)

Skjermbilde 2013-03-27 kl. 13.44.08

Endelig er påsken her, for mange den første muligheten til å nyte både sol og fjell. Etter en lang vinter føles det kanskje på tide å få noen etterlengtede soltimer i påsken. Men selv om solin er en kilde til nyttige D-vitaminer, kan det også forårsake mye skade. Så hvilke solvettregler er det viktig å følge på påskefjellet?

Skjermbilde 2013-03-27 kl. 13.49.26

– Påskesolen er for mange den første eksponeringen for sterk UV-stråler etter en lang vinter. Hudens naturlige beskyttelse mot sollys og pigmentering er ikke mobilisert på grunn av den lite tilgangen på sollys om vinteren. Dette vil si at huden blir svært raskt solbrent under den sterke påskesolen, i tillegg vil solstrålene reflektere i snøen, noe som gjør UV-strålene enda mer intense, sier Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Colosseumklinikkens Legeavdeling i Oslo.

Pigmentflekker kan oppstå samme dag
Utsettes huden for store mengder sol uten at kroppens eget beskyttelsessystem er aktivert kan dette få store konsekvenser for huden. Ikke bare vil huden eldres raskere, men det kan også oppstå solskader som synes i form av for eksempel brune flekker eller ujevn brunfarge i ansiktet.

– Brune pigmentflekker kan faktisk oppstå samme dag som man er i solen, spesielt om man er gravid eller bruker p-piller. Men pigmentforandringer kan også dukke opp senere i livet som følge av solforbrenninger flere år tilbake i tid. Solforbrenning gjør også at risikoen for hudkreft blir svært høy senere i livet, en solforbrenning dobler sjansen for hudkreft senere i livet, sier Austnes.

Er du ute lenge av gangen bør huden smøres en gang i timen for optimal beskyttelse. Bruk en solkrem med høy solfaktor på utsatte områder som nese, kinnben og ører. Glem ikke halsen, bryst og hendene om du sitter i solveggen.

Solfaktor i sminke eller hudkremer gir i de fleste tilfeller ikke tilstrekkelig beskyttelse fra UV-stråler. Så invester i en solfaktor av god kvalitet!

Om du ønsker ekstra beskyttelse, utover en vanlig solkrem, anbefaler hudpleier og skjønnhetsblogger Austnes forskjellige former av C-vitaminer.

 Skjermbilde 2013-03-27 kl. 13.44.26

– For en lagvis beskyttelse anbefales det å bruke et C-vitaminserum med et høyt innhold av L-ascorbinsyre. Det er en kraftig antioksidant som nøytraliserer frie radikaler og som dermed hindrer cellene i åta skade av blant annet forurensing og UV-stråler. Spis også appelsiner med god samvittighet, de inneholder store mengder C-vitamin som beskytter huden mot frie radikaler innenfra, sier hun.

I tillegg er det viktig å bruke en høy solfaktor som absorberer både UVA- og UVB-stråler.

– UVB-strålene har høy energi og intensiteten avhenger av solas høyde på himmelen, årstid, høyde over havet, tid på dagen og skyforhold. Det er disse strålene som gjør at man blir solbrent. UVA strålene har dypere effekt på huden. De påvirker utviklingen av hudkreft og skader hudens collagen og elastin over tid.

Bruk derfor en bredspektret solkrem med kombinasjonsfiltre, som er en en blanding av kjemisk og fysisk filtere.

– Ved bruk av en bredspektret solkrem vil den kjemiske delen av solkremen trekke inn i overhuden slik at solbeskyttelsen er mindre sårbar hvis det fysiske filteret som ligger på hudens overflate skrapes vekk under for eksempel fysisk aktivitet eller svetting. Faktor 30-50 anbefales. Smør deg flere ganger om dagen ved langvarig utsettelse for sollys, dekk gjerne også til deler av ansiktet for ekstra beskyttelse, sier Austnes.

Minimer risikoen for varige skader
Huden eldes på grunn av ytre og indre faktorer. Av de ytre faktorene står solens stråler for hele 80-90 prosent. Gjentatt soleksponering gjør at det blir vanskelig for huden å fornye seg. Hudpleieren anbefaler å bruke solkrem hver dag året rundt – spesielt om man utsetter huden sin for en større eksponering av UV-stråler.

Om man skulle være så uheldig å bli solbrent i påseferien er det viktig med god etterbehandling av huden for å minimere risiko for varige skader.

– Hudens barriere er ved en solforbrenning svekket, huden blir tørr og varm. Da er det viktig å påføre rikelig med fuktighetskremer av god kvalitet for å holde huden fuktet og myk. Utsett for all del ikke huden for mer UV-stråler før den er fullstendig leget. Dekk derfor til huden med klær, lue eller caps, eller hold deg i skyggen. Bruk en høy solfaktor, smør deg hyppig gjennom dagen. Kontakt alltid lege ved blemmedannelse på huden, sier hun.

Ønsker alle bloggens lesere en deilig og avslappende påske!
Klem Silje:)

Du vil kanskje også like