Blogg

Hud

Syrungomer – hudsykdom

Copyright Silje Austnes

Syringomer ses som hudfargede til gule små kuler rundt øynene. De varierer i størrelse fra 1-3 mm, og er helt ufarlige. Årsaken er ukjent, men en arvelig komponent er medvirkende. Syringomer er ufarlige, og er i hovedsak et kosmetisk problem. 

Hva er Syringomer?
Syringomer er små hudfargede kuler som er vanligst i ansiktet og rundt øynene. De ses som 1-5 millimeter store hudfargede eller gule prikker i huden. De anses å være såkalte Hamartomer og er små utvekster fra svettekjertlene i huden. De er helt ufarlige, og gir ingen symptomer. Kvinner rammes oftere enn menn.

Syringomer (4)

Finnes det ulike typer Syringomer?
Den absolutt vanligste typen rammer området rundt øynene. Det finnes svært sjeldne varianter hvor man kan få syringomer på andre steder av kroppen – såkalte eruptive Syringomer.

Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen Syringomer stilles ved en undersøkelse av huden. Det er vanligvis ikke nødvendig å ta noen prøver. Ved usikkerhet, eller der man mistenker en annen årsak, vil det enkelte ganger tas en biopsi. Tilstander som kan likne er fettavleiringer (xanthelasmer), vorter, andre såkalte Adnex forandringer og basaliomer.
Syringomer
Kan Syringomer behandles?
Syringomer i seg selv trenger ingen behandling. Av kosmetiske årsaker kan en hudlege vurdere å bruke laserbehandling eller elektrokirurgi for å fjerne dem. Risikoen ved fjerning er å få et lite arr i behandlet område. En behandler ofte noen få forandringer først for å bedømme det kosmetiske resultatet. For de fleste er ingen behandling den beste behandling

 

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like