Blogg

Hva er muskelavslappende injeksjoner?

Copyright Silje Austnes

(Grunnet Norsk lovgivning er det ikke lov å skrive merkenavn på stoffet som brukes i denne type injeksjoner)

Muskelavslappende injeksjonsbehandlinger er skumle saker tenker mange.. Jeg får mange spørsmål om rynkereduserende injeksjonsbehandlinger hver eneste dag: Hva er går denne behandlingen ut på? Er det farlig? Hvordan ser man ut etter injeksjons behandlingen?

Så nå har jeg skrevet ned alt til dere: rett og slett historien om muskelavslappende rynkereduserende injeksjonsbehandlinger:

Botulinum toxin type A som brukes innen medisinsk behandling. 

Botulinum toxin er et protein og neurotoxin som produseres av bakterien Clostridium botulinum. Giftstoffet framstilles fra bakterien Clostridium botulinum som finnes naturlig i jord og støv fra jordsmonnet.  —Bakterien kan i sin orginale form smitte fra jord over til mat forårsake ”Botulisme” (forgiftning) hos dyr og mennesker ved inntak.

Muskelavslappende injeksjonsbehandlinger blir mye brukt over hele verden, blant annet til å løse opp smertefulle krampetilstander hos mennesker med hjerneskade og lammelser. Injeksjoner med dette virkestoffet blir også brukt til å behandling av skjeling på øynene! Botulinum toxin blir brukt i behandling på barn helt ned i 2 års alderen, i doser mange ganger så høy som ved kosmetiske rynke behandlinger.

Bakterien Clostridium botulinum som produserer Botulinum toxinet ble faktisk oppdaget allerede i 1897, så det er absolutt ingen ny medisin. —I 1949 ble virkningen av botulinum toxin ved injisering oppdaget.

Den første medisinske behandling på mennesker, for skjeling, ble utført i 1978. Men preparatet er best kjent for å behandle rynker. Den første studien på muskelavslappende injeksjonsbehandlinger for kosmetisk bruk kom i 1989, men preparatet ble ikke godkjent i Norge før i 1994.

_MG_6763 copy

I USA ble det i 1998 gjort over 200 000 Botulinum-Toxin Type A behandlinger, i 1999 nesten 500 000 behandlinger og i år 2000 ble det gjort mer enn en million behandlinger. Det er faktisk utført over 11.8 millioner dokumenterte kosmetiske behandlinger i USA siden 2002. Dette gjør disse behandlingene til den uten sammenligning vanligste kosmetiske behandling i USA. I Norge og resten av Skandinavia er vi litt tregere, men behandlingene er i enorm vekst også her.

I svært små og fortynnede doser kan toxinet sprøytes inn i utvalgte små muskler i ansikt, hals og decollete (øverst på brystkassen) for å glatte ut linjer og rynker. I tillegg har behandlingen god effekt på overdreven svette i armhuler, hender og føtter.

IMG_6988

Botulinum-Toxin Type A blokkerer nerveimpulser til små muskler og hindrer at disse musklene trekker seg sammen. På denne måten blir den overliggende huden glatt og uten skjemmende linjer og rynker. Virkningen er kun på de spesifikke musklene som behandles og ikke på de nærliggende muskelgruppene. Musklene kan lammes helt eller delvis for et naturlig og pent resultat. «Frozen face» er ikke det typiske eller ønskelige resultatet av en muskelavslappendebehandling, men en dyktig behandler kan injisere slik at resultatet bare blir redusert bevegelse i muskelen, for et mykt naturlig vakkert resultat. Man blir ikke «nummen»eller følelseløs i ettertid på området som behandles.

mshansen_a_me_com_47.jpg

Botulinum-Toxin Type A injiseres med en sprøyte med svært tynn spiss. Fordi spøytespissen er så tynn er det lite ubehag med behandlingen. Mange pasienter beskriver følelsen som et myggstikk. Behandlingen tar cirka 5 – 15 minutter avhengig av hvor mange områder man ønsker å behandle. Man kan gjenoppta arbeid og andre daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen.

Det eneste som syns er noen små «myggstikk» som forsvinner i løpet av 10-20 minutter. De første 6 timene bør man imidlertid ikke gni eller massere det området som er behandlet. Mine pasienter får ikke påføre sminke på behandlingsområdet før 6 timer etter behandlingen, i tillegg skal de unngå trening samme dag. Etter injeksjonen tar det normalt 3 – 7 dager før man får full effekt av behandlingen.

female face with wrinkles on her forehead

Sinnarynken i pannen mellom øyenbrynene er den rynken som aller oftest blir behandlet. Et annet vanlig område er smile-rynkene på utsiden av øyenene og ”tversover-rynkene” i pannen. Andre populære områder er linjer og rynker på overleppen, sure munnviker, Gummy smile, kjeve/tanngnissing, hals og brystkassen.

Effekten varer i gjennomsnitt 3 – 5 måneder etter første gangs behandling. Etter dette kan man avgjøre om man ønsker å gjenta behandlingen og eventuellt også få behandlet andre områder. For å vedlikeholde optimal effekt bør man beregne å gjenta injeksjonene 2 – 3 ganger per år. Resultatene fra de første vitenskaplige studiene med Botulinum-Toxin Type A brukt på rynker tyder imidlertid på at effekten varer lenger etter hver ny behandling. Sannsynligvis beror dette på at muskelen som blir blokkert etter hvert blir mindre og svakere som resultat av at den ikke brukes. En annen faktor som sannsynligvis også virker inn er at man ubevisst endrer mimikken som følge av at man reduserer bruken av enkelte små muskler.

http://www.side2.no/mote/article3151583.ece

Generelt kan alle behandlinger som er virksomme gi bivirkninger og komplikasjoner. Uønskede bivirkninger ved bruk av Botulinum-Toxin Type A er imidlertid svært sjeldne til tross for et meget høyt antall behandlinger pr år.
Den vanligste bivirkningen er ømhet eller en liten blodutredelse på innstikkstedet. I sjeldne tilfeller kan en forbigående svekkelse av nærliggende muskel oppstå. Det finnes tilfeller hvor muskelen som løfter øvre øyelokk har blitt forbigående svekket i 1 – 2 uker. Fordi effekten av Botulinum-Toxin Type A er forbigående er også bivirkningene forbigående. Det er fram til i dag ikke rapportert om bestående mèn etter Botulinum-Toxin Type A behandling.

219Muskelavslappende injeksjonsbehandlinger brukes ofte i tillegg til estetisk kirugiske inngrep og andre kosmetiske behandlinger for å få best mulig resultat. De vanligste kombinasjonene er sammen med Fillere (for eksempel Restylane ), medisinske hudprogram ( Obagi Nu-derm ) og laserbehandlinger / kjemiske peelinger. Botulinum-Toxin Type A kan også være et verdifullt supplement til estetiske operasjoner som ansiktsløftning og øyelokks – operasjoner.

Restylanebehandling3

Botulinum-Toxin Type A er like effektivt på menn som kvinner. Andelen menn som benytter seg av Botulinum-Toxin Type A og estetisk kirurgi er stadig økende. Det er en helt klar tendens til at folk innen reklame, media, næringsliv og forretnings bransjen ønsker å se opplagte og imøtekommende ut uansett kjønn.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like