Blogg

Hud

Perioral dermatitt – hudsykdom

Copyright Silje Austnes

Pleier du å få små nupper og kviselingnende utslett på haken og/eller rundt nesen? Noen opplever dette med jevne mellomrom, mens andre har denne tilstanden konstant året rundt.

perioral_perinasal_dermatitt_02_large

Dette er faktisk en hudlidelse som kalles Perioral dermatitt. Perioral dermatitt er en vanlig hudlidelse, og ca 90% av de som sliter med denne tilstanden er kvinner. Perioral dermatitt oppstår vanligvis i alderen mellom 20-45 år. Tilstanden er ikke direkte relatert til kviser i ung alder, årsaken til Perioral dermatitt er fremdeles ukjent. En kan se røde små kuler og kviser rundt munnen eller nesen.Noen er også plaget med tilsvarende forandringer rundt øynene. Typisk for denne hudlidelsen er at området over overleppen ikke er rammet.

Kviser på haken (2)

De fleste har ikke mye ubehag bortsett fra det kosmetiske. Det er vanskelig å dekke utslettet pga mange sliter med kløe og ubehag av makeup på huden som er angrepet. Faktisk kan noen typer mineralmakeup trigge utbrudd av Perioral dermatitt hos de som sliter med dette. Man vet ikke hva som gjør at denne hudsykdommen, men at de som bruker eller har brukt mye kortisonkrem i ansiktet er utsatte for utbrudd. Men faktisk er det slik at kortvarig bruk av kortisonkrem bedrer utslettet , men når kortison- behandlingen avsluttes blusser det som regel kraftigere opp igjen. Således skal man her unngå kortisonkremer ifølge mange hudleger.

Som nevnt tidligere kan også kosmetikk kan også føre til utbrudd. Man har spekulert på om fluor i tannpasta, innhold av diverse kremer eller infeksjon kan være utløsende. Varme og solllys kan også forverre utslettet.

OBAGI-ROSA-CLEAR1

Perioral dermatitt har flere likhetstrekk med hudsykdommene Rosacea og Akne. Behandlingene for begge hudsykdommene er ganske like, enten med ulike typer antibiotica eller spesialtilpassede hudprogrammer.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like