Blogg

Et søtere liv

Copyright Silje Austnes

Helt fra vi er små, så er vi mennesker ofte glad i det søte. Men i med tanke på at vi mennesker blir mer og mer overvektig, så ønsker mange et lettere alternativ til vanlig hvitt raffinert sukker.

diet-doc-sugar-binge-635x380_0

Jeg er personlig ikke glad i såkalt «kunstig søtning» som f.eks aspartam, da det i mange tilfeller fører til at søtbehovet øker og man dermed spiser mer. Dessuten viser forskning at kunstig søtning har mange skumle bivirkninger, noe som burde være nok til å kutte både «fun light» og andre lavkalori produkter..

Men jeg er heller ingen fan av «tomme kalorier», som vanlig hvitt raffiner sukker. Et stort inntak av sukker skader ikke bare tennene, forstyrrer kroppens hormonregulering, svekker immunforsvaret, tapper oss for vitaminer og mineraler, bidrar til fedme, kreft, diabetes type 2, adferdsproblemer og psykiske lidelser. Sukker gjør oss også raskere gammel, da sukkeret øker nedbrytingsprosessen av bindevevet i huden. Sukker fører til at de viktigste cellene i bindevevet, nemlig elastin og kollagen, klebes sammen, slik at bindevevet blir tynnere. Huden mister defor spensten og vi blir slappe og rynkete i huden.

Sugar

Men søt mat er jo veldig godt da.. Derfor liker jeg å få i meg en balansert diett som inkluderer søt mat som har masse næringsstoffer i seg, i tillegg til den søte smaken. Frukt for eksempel inneholder masse vitaminer og mineraler og bl.a. fruktsukker. Et eple gir derfor energi for kroppen skal kunne fungere, i tillegg til gode byggestoffer for kroppens celler. Med andre ord: Nyttig næring for kroppens funksjoner. Kan man si det samme om en hvetebolle? Den inneholder hvitt næringsfattig sukker, med et høyt innhold av kalorier.

frukt_640396p

Til matlaging bruker jeg derfor naturlige søtningstoffer som både gir en søt smak til maten, i tillegg til masse nyttige næringsstoffer som kroppen min trenger. Bra for helsen, vekt og anti-aldring! Mine favoritter er: Stevia, yacon og agavenektar.

Stevia: 
Stevia er en naturlig søt urt som kan erstatte sukker eller kunstige søtningsstoffer i en rekke mat- og  drikkevarer. Den grønne urten stevia demper søthungeren, virker blodsukkersenkende, styrkende, antibakteriell, gunstig for blodtrykket og vanndrivende. Urten presses, så stevia kan kjøpes som flytende søtning. Perfekt i Te og i mat, noen få dråper er nok!

Yacon:

Yaconsirup et lavglykemisk søtningsmiddel som er presset av roten til Yaconplanten. Yacon vokser i Sør-Amerika mellom Colombia og Argentina. Yaconsirup består av opptil 40% fruktooligosakkarider (FOS) har den en svært lav glykemisk indeks på ca 5, og er dermed svært godt egnet for diabetikere og andre som vil unngå rask blodsukkerstigning! «FOS» fungerer også som prebiotika, dvs næring for de gode tarmbakteriene i magen vår. Den har en rik og melasseaktig smak som egner seg svært godt i sjokolade, men også til baking og der man ellers ville brukt vanlig sukker eller sirup.

Agave:

Agavenektar kommer fra agavekaktus og er et naturlig søtningsmiddel. For å lage agavenektar presses juice ut av kjernen på kaktusen. Rå agave blir fremstilt ved spesielt lav temperatur slik at de viktige næringsstoffene, vitaminene og mineralene blir best mulig bevart. Agave har lav glykemisk indeks og påvirker ikke blodsukkeret slik hvitt sukker gjør  (Glykemisk indeks (GI) beskriver hvordan mat påvirker blodsukkernivået). Agavenektar kan brukes som søtningsmiddel istedenfor sukker, honning, fruktose og lignende. Søte drikker/smoothies/grøt/frokostblanding ol. med agave. Lag desserter, kaker, hjemmelaget rå sjokolade og syltetøy med agave istedenfor sukker. Du trenger ca 20 % mindre agave sammenliknet med mengden sukker i en oppskrift.

søtning

Alle disse typene søtning er helt naturlig, har lav GI for blodksukkeret og inneholder masse næringsstoffer som er bra for kropp og helse. Som den Sunnmøringen jeg er, så liker jeg å gjøre et kupp, derfor bestiller jeg de på www.iherb.com ;)

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like