Blogg

D-vitaminer

Copyright Silje Austnes

Høsten og vinteren er den tiden av året hvor de fleste av oss opplever å bli litt ekstra slitne, slappe og tomme for energi. Mange føler faktisk at de får en «høstdepresjon». Noen sover kanskje for lite, mens andre er trøtte uansett hvor mange timer søvn de får hver natt. Men det er imidlertid ikke sikkert det bare er mørket og kulda som påvirker deg i negativ grad.

Når været er som det er akkurat nå, er det ikke akkurat så veldig fristende å være ute. Og det å tilbringe for lite tid ute (i de få timene det er dagslys..)  kan resultere i mangel på vitamin D  – eller «solskinnsvitaminet», som det også kalles.

Menneskekroppen kan selv produsere vitamin D – så fremt vi nok sollys. Kroppen lager nemlig sitt eget vitamin D i huden, men denne prosessen er avhengig av ultrafiolett stråling. De lærde strides litt om mengde, men 20 minutter sollys på en større andel bar hud  er å anbefale. 90 prosent av vitamin D-produksjonen til kroppen kommer direkte av sollys, mens kun ti prosent kommer via mat og ernæring.

Vitamin D innehar en rekke viktige funksjoner i kroppen – blant annet i forhold til immunforsvaret. Uten tilstrekkelig inntak klarer nemlig ikke kroppens celler å reagere raskt nok og kjempe bakterier og infeksjoner i kroppen.  Eksperter tror også at dette kan være en medvirkende årsak til at stadig flere opplever å utvikle symptomer og sykdommer relatert til nettopp mangel på vitamin D.  Dette inkluderer blant annet depresjon, utmattelse, skjelettsmerter, muskelsmerter, leddsmerter, migrene, pigmentproblemer i huden og rakitt.

Her er noen av de vanligste symptomene på mangel av vitamin D:

 • Svekket immunsystem (mye forkjølelse, regelmessige hoster etc.)
 • Utmattelse
 • Smerter i ledd, skjelett og muskler
 • Depresjonssymptomer
 • Hodepine eller migrene

Det ikke bare immunforsvaret vårt som trenger vitamin D.  Næringsstoffet er også  skjelettet skal holde seg sterkt, og derfor kan smerter i skjelett, muskler og ledd være et symptom på mangel. Hovedoppgaven til vitamin D er å regulere mengden kalsium i blodet ved å sørge for riktig opptak fra tarmen, og styre hvor mye kalsium som skilles ut i urinen. For å hindre avkalkning av skjelettet må kroppen tilføres nok kalsium og fosfat, og vitamin D er altså viktig for å øke opptaket av disse stoffene.

Tidligere forskning tyder også på at vitamin D regulerer veksten av hudceller. Psoriasis er for eksempel en hudsykdom som forekommer fordi hudcellene vokser ukontrollert, og en D-vitaminlignende forbindelse brukes ofte i behandlingen av denne lidelsen.

Får man ikke nok sollys, er det derfor ekstra viktig med tilførsel av vitamin D gjennom kosten, som for eksempel ved inntak av følgende matvarer:

 • Fet fisk
 • Lever
 • Smør
 • Egg
 • Melk
 • Kosttilskudd

For mye vitamin D er heller ikke spesielt bra for kroppen, og kan gi dårlig matlyst, tretthet, hodepine og kvalme. Store doser over lang tid kan også gi forkalkninger i hjerte, nyrer og lunger. Slike forkalkninger kan i verste fall føre til nyre- eller hjertesvikt og være dødelig.

Norske anbefalinger sier at mennesker som er lite ute i sollys (husk alltid å bruke solfaktor) og har lavt inntak av fet fisk og matvarer tilsatt vitamin D, kan ta tilskudd med vitamin D.

Mange av mine pasienter er skeptisk til å bruke solfaktor om vinteren, nettopp pga opptak av vitamin D. Det man bør huske er at den lille andelen bar hud i ansiktet klarer i de fleste tilfeller ikke å ta opp nok vitamin D om vintern pga mangel på direkte sollys. I stedenfor øker sjansen for skade på huden og hudkreft betraktelig om man ikke bruker solfaktor i ansiktet. Så bruk et c-vitamin serum og høy solfaktor  på huden gjennom hele året, for en god hudhelse gjennom vinteren.

Det kan være et godt råd å ta en blodprøve hos lege, for å sjekke Vitamin D lagrene i kroppen. Om de skulle være lave, så ta tilskudd av vitamin D gjennom vinterhalvåret.

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like