Blogg

Hva er Raw food?

Copyright Silje Austnes

Som jeg nevnte i innlegget om «mitt kosthold» er jeg stor tilhenger av såkalt «Raw food» eller «Rå kost». Men jeg vet at noen lurer på hva «Raw food» egentlig går ut på. Er det bare rå gulrøtter, salat og epler dagen?

Det finnes mange dietter på markedet som sier de er de beste. Noen har fokus på vekt og noen på sykdommer. Raw Food er ikke bare en diett men en livsstil som tiltrekker både de helsefokuserte, de som er syke og de som praktiserer ernæring faglig/medisinsk. Formålet med Raw Food er å maksimere graden av ernæring gjennom å spise mat med levende bioaktive ingredienser som kan regenerere kroppen og skape helse og overskudd på alle plan.

Definisjonen på Raw Food dietter er mat som ikke er prosessert, ikke kokt og stort sett økologisk. Enkelte inkluderer kjøtt og fisk mens de fleste er rent veganske. Raw Food kan varmes opp til 40 grader men grensen går der vitaminer og enzymene ellers ville bli ødelagt. Næringsstoffene i kokt og stekt mat er ofte under halvparten av næringen i rå mat, samt at steke og kokeprosessen ofte skaper uheldige nye kjemiske stoffer og bindinger som kroppen ikke takler og som kan skape sykdom. I tillegg dør alle enzymene som er de som skal sørge for å bryte ned maten og øke næringsopptaket.

Raw Food har vist seg helbredende på en rekke tilstander og blir brukt medisinsk i mange tilfeller av hjerteproblemer, fedme, diabetes, kreft, immunforsvarssykdommer m.m. Men svært mange blir tiltrukket av Raw Food som livsstil for dets foryngende og skjønnhetsskapende effekt.

Rå mat er ikke kjedelig. Det er mer enn salat, selv om en Raw Food salat heller ikke er noen vanlig kjedelig salat. Markedet er fullt av Raw Food oppskriftsbøker på smoothies, puddinger, supper, pater, pizza, kaker, iskrem, juicer, salater, tacos, mylks (nøttemelk), desserter og mye mer. Raw Food gourmet mat er utrolig godt og kan raskt lages i en blender eller en kjøkkenmaskin samt at man også bruker lufttørking for å skape kaker, brød og kjeks m.m. Raw Food matlaging appellerer til din kreativitet og oppfordrer deg til å eksperimentere med mat på din egen måte.

Kaker laget av meg og min søster ( www.mariaaustnes.blogg.no)

Du kan spise Raw Food i forskjellig grad. Et 20 % Raw Food tillegg til ditt vanlige kosthold gir deg mange helsefordeler og er ofte den beste måten å starte på.  Jeg forsøker å ligge på 70-80% raw food i min daglige kost. Jeg føler meg lett i kroppen, og klar i hodet. Hektet på sunn næringsrik mat?:)

La din mat være din medisin, og din medisin være din mat:)

 

Klem Silje:)

kilde: www.raw-food.no (fantastisk kursholder innen raw food)

Du vil kanskje også like