Blogg

Hud

A-vitamin i hudpleie

Copyright Silje Austnes

Min flotte kollega Linda Lohne Borø, som jobber på Sørlandsparken spesialistsenter i Kristiansand, har skrevet dette flotte «gjesteinnlegget» om bruk av A-vitamin innen hudpleie. Linda er utdannet operasjon- og kosmetisk sykepleier, å har lang erfaring innen hudforyngelse. Innlegget gir et godt innblikk i de fantastiske egenskapene A-vitamin (tretinoin), som bl.a. blir brukt i Obagi Nuderm, har for kropp og anti-aldring. Les og lær:)

Linda Lohne Borø

Aldersforandringer i huden er ikke til å unngå. Dette er normale prosesser som skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Arv kan vi ikke gjøre så mye med, mens aldring som skylles miljøfaktorer som stress, sol, røyking og dårlige vaner er noe vi i høyeste grade både kan og bør beskytte oss mot.

A-vitamin, eller såkalte retinoider, har vært brukt for å behandle solskadet hud, kviser og rynker i mer enn 20 år. 

A-vitaminsyre – virkemåte: Flere kliniske studier har vist at langtidsbruk av A-vitaminsyre, som f.eks Retinol og Tretinoin, kan bedre solskadet hud og rynker. Dette er fordi A-vitaminsyre øker produksjonen av nye celler og fører til avstøtning av gamle. I tillegg til å redusere fine linjer brukes også A-vitaminsyre for å jevne ut hudfargen, redusere pigmentflekker og forbedre solskadet hud ved å øke produksjon av elastin samt å hindre at kollagenet i huden brytes ned. Man ser også forbedring av store porer og kviser.   

Tretinoin: Tretinoin er den best studerte A-vitaminsyre, og den som er mest brukt. Flere studier har bekreftet virkestoffets effekt på huden. Selv om man raskt opplever at huden blir glattere, er det først etter flere måneders bruk man merker de store forbedringene på rynker og linjer.

Vanligste bivirkning ved bruk av Tretinoin er irritasjon i huden. Flassing og rødhet er som regel mest uttalt i starten, og huden utvikler toleranse over tid. Huden blir også noe solømfintlig, så alle som bruker tretinoin, må også bruke solbeskyttelse daglig. Det frarådes at Tretinoin brukes av gravide kvinner, selv om det ikke er påvist med sikkerhet at det kan være fosterskadelig. Våre Tretinoin-produkter er reseptbelagte og forskrives etter avtale med lege eller kosmetisk sykepleier på klinikken. Kremene er lagervare hos oss, så du slipper å gå på apoteket for å få dem ut.

Retinol: Studier gjort på bruken av Retinol viser også økt kollagen produksjon og bedreing av fine linjer og solpåvirket hud. Den regnes for å være mindre irritativt enn Tretinoin, og er derfor i mindre grad forbundet med rødme og flassing.

Andre retinoider: Hudleger bruker i spesielle tilfeller retinoider i tablettform til behandling av kviser. Mest kjent er Isotretinoin eller Roaccutan.  

Tusen takk til Linda for et kjempeflott innlegg:)

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like