Blogg

Hud

Spørsmål og svar: «pigmenterings-bart»

Copyright Silje Austnes

Solen setter sine spor, å det mange sliter etter soleksponering, er et noe «tabu» problem..

Marte spør:

Hei Silje! Jeg har lest litt om deg og ditt arbeid på din blogg og på Colosseumklinikken sine sider. Kjempespennende det du jobber med åsså har jeg hørt at du er så flink!

Jeg har i utgangspunktet spørsmål ang. et problemområde jeg har, og om dere evt. har en løsning som kan fungere. Problemet er:

Jeg har i mange år vært veldig glad i å sole meg på sommeren, men jeg har etterhvert fått veldig mørk hud på overleppen, en slags pigmentering, som jeg må dekke hver dag med concealer. Jeg bruker en solfaktor 50 stift på overleppen når jeg soler meg, men den kommer frem uansett. Jeg har prøvd a-syre krem fra legen (aberela) for å bleke dette, men det fungerte ikke.

Jeg vil gjerne bli kvitt både den mørke fargen på huden på overleppe, fordi det ser ut som om jeg har fått bart! Jeg har vurdert å fjerne den med laser, kan det være noe for meg? Dette er et ganske stort problem etterhvert, ikke kan jeg være i solen, ikke kan jeg gå uten sminke, ser ufresh ut hver morgen/før jeg skal legge meg, å jeg synes at det er flaut!  Kan du hjelpe meg?

Vennlig hilsen Marte

Silje svarer:

Dette er et veldig vanlig problem, å kalles melasma / hyperpigmentering. Denne «barten» kommer av at huden sender ut for mye pigmentering til overhuden under soleksponering. Så man blir altså brunere på overleppen, og evt andre steder i ansiktet som man har melasma, enn hva man blir i resten av ansiktet. Dette er en permanent celleskade som kommer av sol/solarium, gjerne i kombinasjon med graviditet eller p-piller som øker faren for melasma.

Det som er bra, er at dette kan gjøres noe med, faktisk med bare bruk av medisinske kremer hjemme! Men for at et kremprogram skal klare å påvirke huden må det ha evne til å penetrere ned i lærhuden og påvirke cellene både i overhuden og lærhuden. Da må det kraftige medisinske komponenter til! Ved bruk av hydrokinon krem i samarbeid med Tretinoin krem (a-vitaminsyrekremen du fikk av legen kan også brukes!), vil fjerne «barten»  i løpet av noen uker. Kremprogrammet Obagi NU-derm inneholder blant annet A-vitaminsyre og hydrokinon som sammen virker både slik at pigmentflekker og hudforandringer forbedres. Her får man spesialtilpasset opplegg for nettopp deg, å styrken kan reguleres slik at du slipper unna bivirkninger som tørrhet og flassing. På denne måten kan du bli kvitt pigmenteringen på overleppen. Det er viktig at du får tilpasset et program av medisinsk helsepersonell som fører Obagi Nuderm, sjekk ut www.obagi.no for forhandlere i hele Norge. Oppfølging jevnlig er også viktig, så finn en behandler du føler deg trygg på.

Det som er synd med hudskader som pigmentflekker er at om du soler deg i ansiktet, selv etter bruk av Obagi Nuderm, så vil de komme tilbake. Men ved bruk av høy solfaktor og forebyggende bruk av Obagi Nuderm om våren/sommern vil du holde huden din jevn og flott. Så kan man heller bruke selvbruning i ansiktet om man ønsker litt brunfarge! Lykke til:)

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like