Blogg

Nesekirurgi

Copyright Silje Austnes

Nesen er i høy grad med på å prege ansiktet. En harmonisk nese ”blir ikke lagt merke til”. En nese som derimot ikke harmonerer med ansiktet på grunn av sin størrelse eller avvikende form vil tiltrekke seg oppmerksomheten.

I grove trekk tar kosmetisk nesekirurgi sikte på forandringer av ben- og bruskstrukturer slik at huden bevares intakt. Denne vil så i løpet av noen måneder forme seg rundt neseskjelettet og anta sin nye form.

Stort sett anvendes i dag to teknikker: den ene igjennom neseborene og den andre ved at nesetippen vippes opp med et lite snitt mellom neseborene som med tiden vil bli tilnærmet usynlig. Dette gir en lettere tilgang til bruskstrukturene (som er med på å forme nesetippen). Inngrepet utføres med narkoselege til stede, slik at man kan gjøre inngrepet helt smertefritt.

Som ved de fleste former for kirurgi vil utgangspunktet (hudtype, skjelett, brusk) i noen grad være bestemmende for det endelige resultatet. Informasjon før inngrepet om forventet resultat er viktig for et vellykket samarbeid mellom pasient og kirurg.

Risiko og komplikasjoner ved neseoperasjon

Enhver operasjon medfører en risiko for komplikasjoner.

  • Stor blødning under operasjonen er helt uvanlig. Likeledes er det lite sannsynlig at det blir blødning etter operasjonen som krever tiltak. “Blåveis” er vanlig.
  • Behandlingskrevende infeksjon er svært uvanlig.
  • Bedøvelseskomplikasjoner, som for eksempel allergi på bedøvelsesmidler er ekstremt sjeldne, men kan være alvorlig).

Resultatet

Resultatet er avhengig av hvordan du så ut før operasjonen. Vanligvis er humper over neseryggen enkle å fjerne. Avsmaling av nesen og nesetuppen er normalt også greit, men hudens kvalitet og tykkelse vil være viktig for hvor “slank og smal” nesen blir. Likeledes er “løfting” av nesetippen ved en “hengende nesetupp” en grei prosedyre. En vil også kunne oppnå gode resultater ved mindre, men generende forandringer. Man tar ikke sikte på dramatiske forandringer av utseende og vurderingen av resultatet er avhengig av hvilke forventninger du har.

Colosseumklinikken tilbyr en uforpliktende konsultasjon hos vår spesialist i nesekirurgi, Dr.Knut Kvinnesland, der man får en grundig faglig veiledning og informasjon om inngrepet og hele prosessen. Det er viktig at du etter konsultasjonen er fornøyd med opplegget som blir foreslått, og at du har en realistisk innstilling til hva som kan oppnå.

Neseoperasjon: Hvem kan opereres?

Det finnes ikke noen rett alder for en kosmetisk neseoperasjon. Men man bør være over 20 år. Har du sykdommer eller spesielle medisinske tilstander må du diskutere dette med kirurgen før man tar stilling til en slik operasjon. Det beste er å komme inn til en konsultasjon, evt kan man sende inn bilder til klinikken på forhånd.

Etter en neseoperasjon

Man vil føle deg litt trett de første timene etter neseoperasjonen.

Inngrepet gir vanligvis lite smerter, og smertestillende medisiner taes etter avtale. Behov for smertestillende medisin vil vanligvis ikke vare i mer enn et par døgn. Det første døgnet skal pasienten ha ro og ligge mest mulig stille med overkroppen høyt. De neste dager kan man gå forsiktig oppe. Etter at bandasjen fjernes kan man dusje. Ingen hard fysisk trening i 6 uker.

Unngå slag og støt mot nesen i 3 måneder etter operasjonen. Fravær fra arbeidet er vanlig i en uke, avhengig av type arbeid. Dersom man har tamponger i neseborene fjernes disse etter ca. tre dager. Kontroll avtales med klinikken etter ca. 7 dager og etter 3 måneder, før ved behov. Blåmerker (rundt øynene) og hevelse vil være mest uttalt de første 2 ukene.

Kirurgen: Dr.Knut Kvinnesland

Spesialist i øre-nese-hals-sykdommer med bred kirurgisk erfaring. Siden 1995 overlege ved øre-nese-hals-avdelingen på Sentralsjukehuset i Rogaland med ansvar for ansiktsskadekirurgi inklusiv rekonstruksjoner etter tidligere kirurgi og skader.

Knut Kvinnesland har erfaringsgrunnlag fra sykehus i Norge, Danmark og USA og private kirurgiske klinikker i Norge. Spesielle ferdigheter i rekonstruktiv ansiktskirurgi og kikkhullskirurgi. Medlem av Den norske legeforening og Norsk Oto-Laryngologisk Forening.

Restylane

Visste du at små ujevnheter, søkk og skjevheter på nesen, også kan behandles med Restylane? Dette er veldig populært for de som bare ønsker små justeringer på nesen.

Har du spørsmål, eller ønsker en uforpliktende konsultasjon? Ring klinikken på 23 19 50 50, eller send en mail til legepost@ckl.no

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like