Blogg

Hud

Fettsuging/permanent fettfjerning

Copyright Silje Austnes

Jeg får ofte spørsmål om fettsuging, å hvilke resultater som er mulig å oppnå innen permanent fettfjerning.Jeg har derfor fått min kollega Helge Einar Roald til å skrive et innlegg om hvordan fettsuging foregår, å hva som kan forventes:)

fettsuging

Skrevet av Overlege dr. med Helge Einar Roald: Spesialist i Plastikkirurgi og Generell Kirurgi

KORT HISTORIKK: I de siste hundre årene har man lett etter enkle metoder til å fjerne uønsket fett. Det var først på 1980-tallet moderne fettsuging skjøt fart. Gjennom små innstikk i huden begynte man gå inn med stumpe (ikke-spisse) kanyler og suge ut fett. Da man kombinerte dette med å bedøve området med lokalbedøvelse med tilsetning av adrenalin som fikk blodkarene til å trekke seg sammen, og blandet dette ut i saltvann som kunne sprenge fettcellene fra hverandre, ble metoden sikker og effektiv. Senere har det utviklet seg ulike varianter, men fortsatt er det liposkulptur med sprøyter uten maskinsug utført i tumescens (området fylles med blandingen av saltvann, lokalbedøvelse og adrenalin) som vi ved Colosseumklinikken regner som gullstandarden.

HVORDAN UTFØRES INNGREPET: Fettsuging er ingen slankekur. Den ideelle pasient har isolerte fettdepoter som det er vanskelig å slanke bort. Dette skyldes oftest arvelig belastning. Mengden fettceller og fordelingen av dem er også kjønnsavhengig.

Kirurgen og pasienten blir ved konsultasjonen enige om hvilke områder som egner seg for fettsuging. Operasjonsdagen tegner operatøren / kirurgen på pasienten i stående og pasienten får muligheten til å kontrollere at hun / han er enige i kirurgens vurdering av hva som bør gjøres.

På operasjonsstuen tas vanligvis et bilde av pasienten til journalen, slik at både kirurg og pasient senere kan vurdere om det faktisk har skjedd en endring. Deretter vaskes operasjonsfeltet og pasienten legges på et sterilt operasjonsbord.

I dag utfører de aller fleste store og seriøse klinikker fettsuging i dyp sedasjon, dvs med pasienten sovende. Det er derfor nødvendig å ha en anestesilege tilstede for å styre narkosen. Pasienten puster selv og anestesilegen kontrollerer hele tiden respirasjonen.

Kirurgen begynner med å injisere blandingen av lokalbedøvelse (bedøver området), adrenalin (får blodkarene til å trekke seg sammen) og saltvann (for å fylle opp området / sprenge blodkarene fra hverandre).

Etter at bedøvelsesblandingen er injisert, venter man på at området avblekes (sammentrekningen av blodkarene tar rundt 4 minutter). Det er også viktig at væsken får tid til å ”godgjøre” seg i vevet da fetet da er lettere å få ut. I denne fasen kan man eventuelt bruke ultralyd for å smelte fettet og gjøre det mer tilgjengelig i områder hvor det ”sitter godt fast”.

Selve fettsugingen foregår ved at man stikker inn lange butte kanyler inn gjennom nøye planlagte hull. Ved bruk av liposkulpturteknikken bruker man 60 ml sprøyter hvor man appliserer et manuelt undertrykk (ikke sug). Innstikkene er små, da de største kanylene som brukes har en ytre diameter på 4,6 med mer. Man suger ut rundt 30 ml hver gang og er svært nøye med hvor mye man suger i hvert område, at man ikke går for nær huden og at man hele tiden vet at man ikke går for dypt.

Fettsuging er en tålmodighetsprøve for en kirurg. Det er viktig at man ikke blir utålmodig, da resultatet avhenger av en svært nøye forming av det aktuelle området. Det å fettsuge er ikke spesielt vanskelig; det vanskelige er å oppnå det resultatet pasienten forventer. Det er ikke uten grunn det heter lipoSKULPTUR – det er en slags”performance art”.

RESULTATET: Det verste man kan gjøre er å fettsuge for mye. Oppstår det dype arrdannelser og ujevnheter kan det være vanskelig å korrigere. Det er ikke bare å injisere fett da arrdannelsene ofte er svært faste.

En god kirurg er derfor heller litt konservativ. Han eller hun prøver selvsagt å oppnå et godt resultat med en gang. MEN blir det tatt for lite tilbys pasienten en ny operasjon for korreksjon hvor man tar litt mer etter 3-6 måneder (IKKE før da området fortsatt vl være hovent). Dette regner de beste med at de må gjøre i rundt 10 til 15 % av tilfellene.

HVILKE OMRÅDER KAN FETTSUGES: I prinsippet kan de fleste områder fettsuges.

De vanligste områder hos kvinner er mage, flanker, ryggputer og venusberg. Utside og innside lår og innside knær egner seg også godt. Legger og ankler gir ofte langvarig hevelse og mulighet for ujevnheter og egner seg dårlig.

Hos menn er det brystområdet og flanker som dominerer.

Hos begge kjønn kan man fettsuge en moderat dobbelthake uten for mye løs hud.

HVORDAN SKAL JEG FINNE UT HVA SOM KAN GJØRES FOR MEG?

Send enten en mail til helge.e.roald@teresckl.no (gjerne med bilder av problemområdet) eller bestill time for en uforpliktende konsultasjon ved Colosseumklinikken på 23195050.

Naturlig skandinavisk stil

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like