Blogg

Hud

Soleksem

Copyright Silje Austnes

Flere steder i landet har vi vært så heldig å få nyte sommervarme og sol!. Men det er ikke alle som reagerer like godt på solstrålene. Mange opplever å få soleksem i større eller mindre grad, spesielt på brystpartiet og hals. Så hva er egentlig soleksem og hvordan kan man unngå det?

Soleksem er en allergisk reaksjon på solens ultrafiolette (UV) stråler i huden. Man antar at UVA-strålene har størst betydning i denne sammenhengen, men UVB-strålene kan gi samme reaksjon. Enkelte legemidler gjør huden din mer ømfintlig for sollys enn normalt og gir økt risiko for soleksem og solbrenthet. De vanligste legemidlene som kan utløse dette er enkelte hjertemedisiner, smertestillende (NSAID’s) og antibiotikatypen tetracycliner

Soleksem er mest hyppig på våren/forsommeren når man begynner å sole seg. Typiske symptomer er rødhet, hevelse, blemmer og kløe i huden. Ettehvert vil huden herdes og tåle mer etter gjentatt soling, og mange unngår soleksem utover i sesongen.

  • Unngå å sole deg lenge av gangen den første tiden.
  • Bruk en solkrem med høy solfaktor, minst faktor 30, og som har både UVA og UVB-filter. Det er også viktig at solkremen er fotostabil, dvs at den har full effekt noen timer i sola. Kjøp en god solfaktor!
  • Smør deg inn 30 min. før du skal ut i sola slik at solbeskyttelsen får tid til å trekke inn.
  • Bruk nok solkrem. Voksne trenger en stor håndfull krem/lotion for å smøre inn hele kroppen.
  • Gjenta smøringen så ofte som anbefalt på tuben og etter bading
  • Dekk gjerne til hudpartier som lett får soleksem med tettvevde klær. Tynne sommerklær kan slippe igjennom stråler, og er derfor ikke nok til å beskytte seg.
  • Enkelte hudleger tilbyr herding av huden i spesielle solarier for de som har store plager. Vanlige solarium herder ikke huden og forebygger ikke soleksem.
  • Tilskudd av Omega-3-fettsyrer har forebyggende effekt mot soleksem og solforbrenning. For å oppnå denne effekten må man ta 1,8 g EPA/1,2 g DHA daglig i minst 3 måneder før man utsettes for intensivt sollys.

Klem Silje:)

 

Du vil kanskje også like