Blogg

Hud

Solbrent i påsken?

Copyright Silje Austnes

Mange har sikkert vært på skifjellet i påsken, å noen har sikkert blitt solbrent av den første vårsolen? Spesielt nese, ører, nakke og kinnben er utsatte områder når vi ser de første solstrålene etter en lang vinter. Kanskje har også bryst og hals blitt brent etter noen avslappende timer i solveggen. Men hva gjør man om uhellet først er ute og man har blitt solbrent?

Det viktigste er å holde seg unna sola i noen dager. Dekk til med klær eller hold deg i skyggen. Om det solbrente området ikke kan dekkes til, bruk en høy solfaktor (gjerne solblock), smør deg en gang i timen om du er eksponert for UV-stråling.

I den akutte fasen etter du har blitt solbrent kan du lindre ved å kjøle ned huden:

  • Legg gjerne på kalde omslag, f.eks våte håndklær.
  • Ta en kjølig dusj
  • Man kan også bruke kjølende kremer, f.eks aftersun eller aloe vera.

Salve eller krem med hydrokortison demper betennelsesreaksjonen i huden og lindrer smerte og kløe. Lokalbedøvende salve eller liniment med Xylocain demper også smerte og kløe. Begge disse midlene kan kjøpes uten resept og kan brukes noen få dager ved større plager. Er smertene store kan du evt. bruke smertestillende midler, f.eks paracetamol. Kontakt lege om det dannes blemmer i huden, det er bedre å være tidlig ute enn å få en varig skade i huden.

Husk at hver gang man blir solbrent, oppstår det en skade i huden, som etter mange år kan utvikle seg til hudkreft. Bruk derfor høy faktor hver dag, året rundt. For både utseende og helsen skyld. Vi kan alle være uheldig, men lær av det, bruk derfor solkrem:)

Klem Silje:)

Du vil kanskje også like