Blogg

Hud

Side2.no-Solbeskyttelse

Copyright Silje Austnes

Sjekk ut hvordan du best kan ta vare på huden i påsken:) http://www.side2.no/catwalk/article3369651.ece

SOL OG FJELL:

PASS PÅ HUDEN I PÅSKESOLEN

Mange reiser på fjellet i påsken, og det er da viktig å huske på at man her er utsatt for en større eksponering av UV-stråler.

– Solstråler på fjellet er ikke i utgangspunktet mer skadelige enn solstråler i byen, men om man er ute i snølandskap vil en del av strålene reflektere i snøen – akkurat som i havet på sommeren, noe som gjør intensiteten til solstrålene enda mer intense. Dette gjør at huden får en enda større eksponering for UV-stråler og dermed blir lettere skadet av UV-strålene, sier Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Colosseumklinikkens Legeavdeling i Oslo.

Se etter dette på solkremen
UVA-stråler fra solen skader hudens collagen og elastin, noe som gjør huden rynkete og slapp, i tillegg til å øke risikoen for hudkreft.

– UVB-stråler gjør deg solbrent, gir pigmentforandringer, store porer og grov hud. Å bli skikkelig solbrent EN gang dobler risikoen for hudkreft i fremtiden. Etter en lang vinter har de fleste vært lenge borte fra solen, da er det viktig å smøre seg med solfaktor. Dette fordi det naturlige pigmentet i huden vår ikke er mobilisert etter vinteren, og huden har derfor ikke rukket å bygge opp en ekstra beskyttelse i overhuden. De fleste vil derfor oppleve å bli solbrent når man går fra ingen soleksponering på lang tid, til å utsette huden for mye sol i flere timer av gangen på påskefjellet, sier hun.

Huden eldes på grunn av ytre og indre faktorer. Av de ytre faktorene står solens stråler for hele 80-90 prosent. Gjentatt soleksponering gjør at det blir vanskelig for huden å fornye seg. Hudpleieren anbefaler å bruke solkrem hver dag året rundt – spesielt om man utsetter huden sin for en større eksponering av UV-stråler.

– Det er viktig å velge en type solkrem som gir en bredspektret beskyttelse, det vil si beskytter for både UVA- og UVB-stråler. Velg derfor en solkrem med et høyt innhold av sinkoksid, minst over 5 prosent. Sinkoksid er det mest potente solfilteret, og beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Solfaktor 30-50 er et must!

Akne?
Er du ute lenge av gangen bør huden smøres en gang i timen for optimal beskyttelse. Smør spesielt høy beskyttelse på utsatte områder som nese, kinnben og ører. Glem ikke halsen, bryst og hendene om du sitter i solveggen.

Solfaktor i sminke eller hudkremer gir i de fleste tilfeller ikke tilstrekkelig beskyttelse fra UV-stråler. Så invester i en solfaktor av god kvalitet!

– Om du plages med å få fet hud eller akne av solkrem, pass på å velge en solkrem uten mineralolje. Dette er et billig fyllstoff som de fleste produsenter putter i solkremene sine. Mineralolje går under flere betegnelser som: mineral oil, paraffin oil, paraffinum liquidum, parafin, petrolatum , petroleum, vaselin, sier Austnes.

C-vitamin hjelper huden
Bruk også gjerne et C-serum (L-ascorbinsyre) under solkremen.

– L-ascorbinsyre finnes naturlig i din egen hud for å beskytte cellene i huden. Ved soleksponering «ofres» L-ascorbinsyren for å beskytte huden, men disse lagrene tømmes raskt. Det er defor viktig å tilføre huden C-vitaminer både gjennom kosten og ved hjelp av et C-serum for maksimal beskyttelse mot UV-stråler.

Produktanbefalinger fra Austnes:

Solkrem: 
– Favoritt: Obagi Nu-derm «sun shield» spf 50. Gir den høyeste beskyttelsen av UVA stråler, inneholder 10.5% sinkoksid. En lett solkrem som smelter inn i huden, uten å være fet. Inneholder ikke mineralolje. Pris: 490,-
– Budsjett: Sesderma «screenses» spf 50. Pris: 249,-

C-serum: 
– Favoritt: Obagi professional C-serum 10 og 20 %. Pris: 1020,-
– Budsjett: Sesderma Natuvalia pure vitamin-C serum 12%. Pris: 199,-

 

 

Kilde:    http://www.side2.no/catwalk/article3369651.ece

Du vil kanskje også like