Blogg

Artikkel i «Hjemmet»

Copyright Silje Austnes

Rosacea er en vanlig hudlidelse hos både kvinner, og den kan også ramme menn.

Min pasient på Monica fikk et nytt liv etter hun fikk behandling for rocasea.

Dette ønsket kvinnebladet Hjemmet å skrive om!

Monica ble kvitt uønsket rødfarge i ansiktet i løpet av noen få måneder. © Jørn Grønlund

MONICA FIKK UVENTET HJELP

Endelig er eplekinnene borte

Monica (38) er en av mange som har gått rundt med hissig rød hud uten å ane at hun lider av rosacea, en hudsykdom som er kronisk, men som det i dag finnes god hjelp mot.

Publisert 17.03.2011

Rødming og «eplekinn» har alltid vært en del av Monicas hverdag. I voksen alder er det blitt mindre rødming, men desto større og mer hissige røde partier i ansiktet og på halsen.

«Du ser jo så frisk ut», sa venner. Selv hatet Monica de røde kinnene. At de skyldtes en hudsykdom var imidlertid ikke i hennes tanker.

– Jeg var heller ikke klar over at det finnes effektive måter å behandle lidelsen på. Jeg trodde at dette var noe jeg bare måtte leve med, forteller Monica. Men i dag er det ikke mulig å se at hun lider av rosacea.

– Det går ikke an å bli kvitt lidelsen, men så lenge symptomene kan holdes i sjakk, er jeg kjempefornøyd. Nå kan jeg møte fjeset mitt i speilet om morgenen uten å bli fortvilt. Jeg er ikke så veldig forfengelig, men å se det røde ansiktet var helt grusomt. Det plaget meg fryktelig, og gikk på selvtilliten løs, sier Monica.

Synlig forandring

I vinter oppsøkte Monica lege på grunn av sprengte blodkar i kinnene, og ble henvist til sykepleier Silje Austnes ved Colosseumklinikken i Oslo. Da hun ikke bare fikk laserbehandlet de skjemmende blodkarene, men også fikk en diagnose som det fantes en enkel behandling for, trodde hun først ikke på det: Det hørtes rett og slett for godt ut til å være sant. Men etter 2–3 ukers behandling, var resultatet gledelig synlig i ansiktet hennes.

– For meg var det et lite mirakel da de røde kinnene mine endelig fikk en normal hudfarge igjen, sier Monica.

Hun har alltid vært påpasselig med å stelle huden sin, rense den morgen og kveld og tilføre den fuktighet. Derfor var det heller ikke vanskelig å drive egenbehandling mot Rosacea.

Monica er blitt behandlet for Rosacea av kosmetisk sykepleier Silje Austnes ved Colosseumklinikken. © Jørn Grønlund

 

– Jeg byttet egentlig bare ut mine gamle hudpleieprodukter med nye kremer. De to første månedene brukte jeg en medisinsk krem som tok knekken på betennelsen i huden. Deretter gikk jeg over til bare å bruke spesialprodukter i form av rensekrem, en fuktighetskrem som er betennelsesdempende samtidig som den reduserer rødhet, og solkrem. Resultatet er så bra at jeg ikke lenger trenger å bruke dekk-krem når jeg skal ut blant folk. Nå som jeg vet at alt det røde skyldes en sykdom og at det finnes spesielle ting som trigger sykdommen, kan jeg også kombinere den utvendige behandlingen med egenbehandling innenfra. Det gjør jeg ved å være mer bevisst på hva jeg spiser. Og resultatet er veldig bra, sier Monica.

Ny behandling hjelper mange

5–10 prosent av alle nordmenn er rammet av hudlidelsen rosacea. Lidelsen er en kronisk betennelsestilstand i huden, rammer flere kvinner enn menn og er mest utbredt i vår del av verden.

Fordi mange har lidelsen uten å vite hva som forårsaker de røde områdene i ansiktet, er det mange som soler seg ekstra for å dekke over problemet, men ettersom solen er en av «triggerne» som forårsaker utbrudd, gjør det bare vondt verre.

Tidligere ble Rosacea i stor grad behandlet med antibiotika. Det skjer i noen grad fortsatt, men i dag finnes det «snillere» behandlingsformer som er effektive. Den nyeste behandlingen i Norge nå, er kremprogrammet Obagi Rosaclear, som har vist seg å ha svært god effekt. Behandlingen består av en reseptbelagt medisinsk krem, Rozex, som demper betennelsen i huden og et ikke-medisinsk kremprogram som bidrar til å holde symptomene i sjakk.

Ubehandlet kan sykdommen medføre sprengte blodkar, men disse kan enkelt fjernes med laserbehandling.

Ellers kan man mildne symptomene ved å være forsiktig med å sole seg, unngå sterkt krydret mat, dekke seg til når det er kaldt ute, unngå sterke såper og renseprodukter med alkohol, og bare bruke parfymefri, vannbasert kosmetikk.

Symptomer på Rosacea

* Tendens til å rødme lett.

* Vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet, som kinn, nese og hake og panne.

* Etter hvert kommer røde nupper og kviser.

* Noen utvikler også hevelser.

* En del pasienter har også sårhet og irritasjon i øynene.

* I alvorlige tilfeller kan talgkjertlene på nesen bli forstørret slik at nesen bli stor og klumpete Denne komplikasjonen er mest vanlig blant menn, og utvikler seg langsomt over flere år. Rosacea har ofte et svingende forløp med gode og dårlige perioder.

* Tidligere ble rosacea satt i forbindelse med for stort alkoholforbruk, blant annet fordi alkohol forverrer utslettet. Men en er nå sikker på at alkohol ikke er årsaken, og mennesker som ikke drikker alkohol får også rosacea.

Dette trigger utbrudd

Den nøyaktige årsaken til rosacea er ukjent, men man vet at en rekke faktorer kan utløse tilstanden eller forverre den ved å øke blodstrømmen til hudoverflaten i ansiktet:

* Varm, eller krydret mat/drikke

* Alkohol

* Sterk varme/kulde

* Sollys

* Stress, sinne, forlegenhet

* Hard fysisk anstrengelse

* Varme bad, badstue

* Kortikosteroider

* Medisiner som utvider blodårene, deriblant noen blodtrykksmedisiner

 

Du vil kanskje også like